GM predstavio asistenta u vožnji uz kojeg u 95 posto slučajeva više nije potrebno držati ruke na volanu

S napretkom tehnologije sve smo bliži danu u kojem ćemo zaista moći dignuti ruke s volana i prepustiti upravljanje računalima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.10.2021. / 08:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Automobilski div GM napravio je još jedan korak bliže potpunom autonomnom iskustvu vožnje za vlasnike njihovih automobila. Jučer su predstavili opciju “Ultra Cruise” za koju kažu da će u čak 95 posto scenarija vožnje u SAD-u i Kanadi, omogućiti “istinsku hands free vožnju”. Dakle, vozači će volan prepustiti računalima u svojim vozilima, pomaknuti ruke s volana i uživati u vožnji, odnosno nadati se da autopilot neće pogriješiti.

Slika nije dostupna GM želi razviti bateriju za automobile čiji bi doseg bio skoro 1000 km

GM već ima asistenta u vožnji “Super Cruise”, no nova opcija nije njegov nasljednik, već novi i napredniji asistent koji će biti namijenjen samo vozilima premium segmenta. Slično kao i u slučaju Tesle i njihova autopilota, odnosno FSB-a, na GM-ovim automobilima ova će se opcija moći aktivirati softverskim nadogradnjama.

Prilikom najave nove opcije, iz GM-a su naglasili kako je ovo značajan korak prema ispunjenju njihova cilja, a to je svijet u kojem nema prometnih nesreća, ispušnih plinova i zagađenja. Ultra Cruise napravljen je kako bi omogućio potpunu hands free vožnju u spomenutih 95 posto slučajeva, a na kraju bi se trebao koristiti na svim asfaltiranim cestama u SAD-u i Kanadu.

S obzirom na to da će s ovim asistentom vožnju preuzeti računala, jasno je kako će automobili koji će podržavati Ultra Cruise koristiti još veći broj senzora te iz GM spominju kombinaciju kamera, radara i LiDAR-a koji će razvijati preciznu 360 stupanjsku i 3D prezentaciju prostora oko vozila.

Slika nije dostupna Jedan od najvećih konkurenata Tesli? Rezervacije za električnu verziju Cadillaca rasprodane za desetak minuta

Ovaj asistent bit će dostupan na određenim modelima automobila od 2023. godine, a prvi model na kojem će predstaviti novu tehnologiju bit će Cadillac. Bit će zanimljivo vidjeti kakav će napredak do tada ostvariti Tesla sa svojim sustavom autonomne vožnje jer su Muskovi planovi, tj. želje poznate, a to je potpuna autonomija Teslinih vozila.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti