Građani zbunjeni zbog poziva s nepoznatih brojeva, evo o čemu se radi

Nakon što nazovu broj s kojeg imaju propušteni poziv, slijedi iznenađenje - osoba koja je vlasnik tog broja tvrdi da ona nije uputila poziv.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.02.2022. / 15:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojni su načini na koji danas kriminalci i hakeri mogu prevariti korisnike i zato je uvijek potrebno biti jako oprezan - bilo da je riječ o kupovini putem internetskih oglasnika, savjetima oko kriptovaluta, mailova koje dobivate, ali i oko poziva nepoznatih telefonskih brojeva. Tijekom godina tako je zabilježeno više prijevara s pozivima iz inozemstva. Nakon par sekundi osoba s pozivnim brojem iz npr. Velike Britaniji bi poklopila, a ako bi se nazvao taj broj, poziv bi stajao 50 kuna.

Slika nije dostupna Policija upozorava: Ako vas netko od "prijatelja" putem interneta traži novac, dva puta provjerite o čemu se radi

Čini se kako bi hrvatski građani ponovno mogli biti na udaru prevaranata te je nekoliko Splićana svoje iskustvo s pozivima s nepoznatih brojeva ispričalo novinarima Dalmatinskog portala. Naime, na njihovim telefonima zabilježen je neodgovoreni poziv s nepoznatog broja, a kada su nazvali taj broj, osoba koja se javila rekla je da ih ona uopće nije nazvala.

Kontaktirali smo Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti kako bi nam objasnili situaciju te iz HAKOM-a kažu kako su upoznati sa slučajevima lažnog prikaza pozivajućih brojeva u mreži hrvatskih operatera, zbog čega su pokrenuli nadzor i odgovarajuće aktivnosti kako bi se pozivi suzbili ili barem smanjili.

Gotovo svi takvi pozivi započinju izvan Republike Hrvatske pa HAKOM surađuje s regulatornim tijelima drugih zemalja kako bi se pronašli i zaustavili izvori takvih zlonamjernih poziva. Nažalost, iz dosadašnjeg iskustva možemo reći kako je takvim pozivima teško ući u trag i potpuno ih blokirati. HAKOM je od korisnika zaprimio više prijava o ovakvim pozivima te smo u stalnom kontaktu i s operatorima upravo s ciljem koordiniranog djelovanja i suzbijanja ovakvih poziva.

Slika nije dostupna S ukradenim podacima bankovnih kartica hrvatskih korisnika, prevaranti kupuju na web trgovinama u Rusiji

Iz HAKOM-a posebno naglašavaju kako se dolazni pozivi u Republici Hrvatskoj ne naplaćaju tako da korisnici trebaju biti oprezni samo kada uzvraćaju poziv na propuštene pozive s nepoznatih brojeva. To se pogotovo odnosi na brojeve s udaljenih destinacija, što može uzrokovati neželjene troškove.

Svoje viđenje situacije za Dalmatinski portal dali su iz A1 Hrvatska i Hrvatskog Telekoma.

Iz A1 kažu kako su upoznati s takvim situacijama na koje su se požalili Splićani te da je riječ o zlouporabi prikaza broja pozivatelja. U tom slučaju primatelju poziva prikazuje se telefonski broj koji ne odgovara pravom broju s kojeg je poziv upućen. I iz ove tvrtke upozoravaju korisnike da nikada ne uzvraćaju pozive na broj koji im nije poznat, a isto savjetuju i za SMS-ove i poveznice koje dobiju s nepoznatih brojeva. Najbolja opcija, kažu u A1 jest - prakticirati dodatan oprez i jednostavno ne klikati, odnosno ne odgovarati na njih.

Slika nije dostupna Policija ponovno poziva na oprez: Ne nasjedajte na obećanja o brzoj zaradi na kriptovalutama

Iz Hrvatskog Telekoma također kažu da su upoznati s ovakvim situacijama te vjeruju da bi problem mogao biti zlonamjerni softver koji je, bez znanja vlasnika telefona, instaliran na njega. Takav softver može pozivati nasumične brojeve ili one iz telefonskog imenika, pri čemu vlasnici telefona uopće nisu svjesni da im je telefon zaražen i da obavlja pozive i tako stvara neželjene troškove. Kao jedno od rješenja problema, odnosno skidanja malicioznih aplikacija sa svojih uređaja, iz HT-a preporučuju pokretanje uređaja u sigurnom načinu rada, unutar kojeg je moguće ukloniti zlonamjerne aplikacije, a preporučuju i odlazak u servis u kojem će dobiti stručnu pomoć.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti