Grickanje između obroka i nije tako loše, ako vodite računa o ovome

Prema nekim procjenama, čak petinu kalorija u danu unesemo različitim grickalicama.

Hina | 25.07.2023. / 08:44

Grickalice, ilustracija (Foto: Getty Images)

Pistacije u zdjelici na stoliću za kavu, napola pojedena vrećica Bombay Mixa u ormariću, tuba Pringlesa uglavljena između jastuka i naslona za ruke.

Čak i prije nego što se jave prvi napadi gladi i miris kuhane večere dopre iz kuhinje, može biti teško držati ruke podalje od čipsa, kolačića i svih drugih grickalica po kući.

Grickanje se obično smatra nezdravim: u najboljem slučaju ometa režim tri obroka dnevno, u najgorem slučaju dovodi do prehrane s previše prerađene hrane i namirnica prepunih soli, masti, šećera, konzervansa i aditiva.

No studija je pokazala da grickanje, što prema nekim procjenama čini petinu unosa kalorija u zapadnim zemljama, nije uvijek loše.

Loša prehrana, ilustracija Takozvana "junk food" prehrana može narušiti kvalitetu sna tako što mijenja moždanu aktivnost

Grickanje zdrave hrane, čak i između obroka, kao što je to obično slučaj s grickalicama, nije nužno loša stvar.

To je utvrdilo istraživanje prehrambenih navika oko 1000 ljudi koje je proveo King's College London i predstavljeno je na konferenciji Američkog društva za prehranu u Bostonu.

Loše je s odlutalim mislima u sebe trpati nezdravu hranu i ignorirati provjereno pravilo da ne jedete prije spavanja.

Naše je istraživanje pokazalo da je kvaliteta grickalica važnija od količine ili učestalosti grickanja, stoga je odabir visokokvalitetnih grickalica u odnosu na visokoprerađene grickalice vjerojatno koristan, rekla je Kate Bermingham, postdoktorandica na KCL-u.

A za one koji su skloni prepustiti se kasnonoćnoj želji da prekopaju hladnjak poruka je - razmisli ponovo, bez obzira na to koliko taj noćni zalogaj bio zdrav.

Vrijeme je također važno jer je kasno noćno grickanje loše za zdravlje, upozorila je Bermingham.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti