Hakeri ukrali gomilu podataka ruskim obavještajcima i otkrili njihove "tajne" planove

Osim što su se poslužili podacima koji su prilično osjetljivi, hakeri su izmijenili i službenu internetsku stranicu kompanije Sitek kako bi dokazali svoje prisustvo.

Martina Čizmić | 22.07.2019. / 09:53

Hakerski napad (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Ruska obavještajna agencija Federalna sigurnosna služba (FSB) našla se na udaru hakera u vjerojatno najgorem slučaju kibernetičke nesigurnosti u Rusiji.

Hakerska grupa "Ov1ru$" prije tjedan dana upala je u računala tvrtke Sitek (SyTech), koja se brine za računala FSB-a i ukrala "sitnih" 7,5 terabajta podataka. Samo za usporedbu, prosječan prijenosni disk koji se može kupiti u trgovini ima kapacitet od 1 terabajta.

Osim što su se poslužili podacima koji su prilično osjetljivi, hakeri su izmijenili i službenu internetsku stranicu kompanije Sitek kako bi dokazali svoje prisustvo.

No hakeri nisu zadržali podatke za sebe, već su ih proslijedili dobro poznatoj grupi hakera Digital Revolution, a oni medijima.

Među podacima koji su tako postali javni našlo se i 20 tajnih inicijativa te imena SyTechovih zaposlenika povezanih s tim inicijativama. Prema podacima iz medija koji su dobili ukradene podatke, oni ne sadržavaju ruske državne tajne.

 

 

To ne znači da otkriveni projekti ili inicijative nisu veoma interesantni, iako je dobar dio njih već poznat javnosti.

Tako projekt "Nautilus" navodno predviđa identifikaciju ruskih korisnika koji internetom surfaju anonimno (pomoću preglednika Tor).

Projekt "Mentor" s druge strane cilja ruske tvrtke i prikuplja njihove podatke, dok se projekti "Hope" i "Tax-3" bave stvaranjem ruskog interneta.

Slika nije dostupna Putin napravio prvi korak ka stvaranju izoliranog ruskog interneta

Hakeri tvrde da nisu mijenjali objavljene podatke, a komentar FSB-a i ruske vlade još se čeka.

Izvor: Forbes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti