Hoće li zbog koronavirusa poskupjeti računala i elektronika? Evo što nam je rekao stručnjak

Ako stvari doista eskaliraju, mislim da kupovina novog računala neće nikome biti prioritet, ističe u razgovoru za Zimo Vuković.

Martina Čizmić | 25.02.2020. / 12:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Epidemija koronavirusa nije poremetila planove samo ljudima koji su željeli otputovati u Kinu već i brojnim tvrtkama koje s tom zemljom posluju. Zatvaranje tvornica ili smanjenje opsega proizvodnje, prekidi zrakoplovnih linija, prekid isporuke proizvoda iz Kine, karantene, pa čak i otkazivanja velikog tehnološkog sajma Mobile World Congress u Barceloni, sve to ostavilo je traga i na tehnološkim tvrtkama. 

Naime, upravo je Kina posljednjih godina najveći proizvođač informatičke opreme. Gotovo svi prijenosni uređaji napravljeni su ili sadrže komponente napravljene u Kini. Isti je slučaj i s pametnim telefonima, ali i brojnom jeftinom elektronikom. 

Kina nas je, možemo slobodno reći, razmazila s jeftinim proizvodima. No što bi se moglo dogoditi ako epidemija potraje? Hoće li informatička oprema poskupjeti ili će se pojaviti nestašica pojedinih komponenti? U prijevodu - trebate li kupiti elektroniku sada ili možete još malo pričekati?

Upravo smo ta pitanja postavili ekonomskom analitičaru Vuku Vukoviću iz Oraclum Intelligence Systemsa.

Kina je najveći svjetski proizvođač informatičke opreme. No zbog epidemije koronavirusom neke od velikih svjetskih tvrtki morale su ili smanjiti opseg ili obustaviti rad u svojim kineskim tvornicama. Hoće li to uzrokovati poremećaje u opskrbnom lancu informatičke opreme u svijetu?

Kratkoročno sigurno hoće, današnji padovi na burzama u SAD-u svjedoče tome da se očekuju usporavanje prodaje i poremećaji upravo u lancima opskrbe. Slično je bilo posljednjih godinu dana s usponima i padovima vezanima za trgovinske pregovore SAD-a i Kine, pa ne očekujem dramatične posljedice na trgovinu, ali kratkoročne svakako, ističe za Zimo Vuković.  

Pad cijena dionica (Foto: Getty Images) Koronavirus "pokosio" dionice najvećih tehnoloških kompanija

Koliko bi dugo trebao trajati ovaj poremećaj u proizvodnji da se to osjetnije odrazi na ponudu u trgovinama, odnosno cijene informatičke opreme (komponenti i računala) i kod nas?

Trajat će dok god traje panika zbog koronavirusa. Ako ne dođe do pandemije, na proljeće bi već trebao početi jenjavati efekt virusa, a time i učinak na trgovinu. Na cijene ne mislim da će utjecati osim, kao što rekoh, ako ne dođe do pandemije (što se, naravno, nadamo da neće!).

Mogu li se uopće procijeniti financijske štete koje su nastale kao posljedica epidemije koronavirusa? Od otkazivanja Mobile World Congressa u Barceloni preko otkazivanja drugih tehnoloških događanja diljem svijeta...

Nisam upoznat s detaljnijim procjenama štete, no ovisno o trajanju one će biti otprilike jednake kao i šteta uzrokovana neizvjesnošću oko trgovinskih sporazuma SAD-a i Kine. Nezanemariva, ali opet ne i pretjerana, pojašnjava Vuković. 

Slika nije dostupna Organizatori MWC-a: "Otkazali smo zbog više sile"; španjolska vlada: "Nije bilo potrebe za otkazivanjem"

Brojni Hrvati kupuju u kineskim internetskim trgovinama (npr. AliExpress). Kako je dostava iz tih trgovina sad zaustavljena ili otežana, kako će se to odraziti na "domaće" internetske trgovine (u Hrvatskoj i EU-u)? Hoće li ljudi više kupovati u "domaćim" trgovinama ili će smanjiti kupovinu na internetu?

Prije će se okrenuti prema drugim internetskim trgovinama, i domaćim i ostalim stranima, no ne vjerujem da će se osjetno smanjiti kupovina na internetu.

Na kraju, što biste savjetovali našim čitateljima koji su u potrazi za novim računalom ili nekom tehnološkom komponentom - da kupe odmah, dok još ima željenih uređaja na skladištima, ili da pričekaju?

Ne bih širio paniku u ovom trenutku. Zapravo je savjet da se ponašaju kao i dosad pri kupovini računalne opreme. Ako stvari doista eskaliraju, mislim da kupovina novog računala neće nikome biti prioritet, ističe na kraju u razgovoru za Zimo Vuković. 

Slika nije dostupna Pozitivni učinci epidemije koronavirusa - kineske tvornice ne rade, pa nam je zrak čišći

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti