Hollywood u strahu od otkaza zbog umjetne inteligencije

“Mi pisci smo srce i duša ove cijele industrije. Nitko ne radi dok mi ne krenemo, svatko to zna”, stav je scenarista koji štrajkaju zbog uvjeta i pritiska AI.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.07.2023. / 11:00

Robot (Foto: Getty Images)

Oglas za posao na Netflixu u kojem traže stručnjaka za umjetnu inteligenciju čija će godišnja plaća iznositi 900 tisuća dolara samo je nanijela sol na ranu hollywoodskim piscima i scenaristima koji su već neko vrijeme u štrajku, a jedan od razloga je upravo AI. Odnosno strah da bi zbog ove tehnologije mogli izgubiti posao.

Robot u kafiću Kome će sve roboti oteti posao? Evo koje su profesije više, a koje manje izložene riziku da ih zamijene umjetnom inteligencijom

Jedan od zahtjeva štrajkaša prema studijima u Hollywoodu, kao i drugim filmskim kompanijama, jest ograničenje uporabe alata baziranih na AI, odnosno žele da se umjetna inteligencija koristi samo za istraživanje, a ne da zamijeni njihov posao. Ne želim biti zamijenjena s nečim umjetnim. Tko želi lažnog Picassa, objasnila je scenaristica Michelle Amor stajališta štrajkaša.

Mi pisci smo srce i duša ove cijele industrije. Nitko ne radi dok mi ne krenemo, svatko to zna, komentirala je Amor za BBC. Ono što je šokiralo mnoge u filmskoj industriji jest brzina kojom je umjetna inteligencija postala prijetnja u toj, ali i mnogim drugim sektorima. Na početku sam bila iznenađena jer se ChatGPT naglo pojavio, čini se niotkuda, ali čim sam upoznala njegove konstantno rastuće sposobnosti, postala sam zabrinuta, opisala je scenaristica Melissa Rundle koja je svjesna da će ova tehnologija i dalje koristiti pa moraju pronaći način borbe s disrupcijom. Ono što scenaristi žele napraviti, objasnila je, jest izgraditi neku osnovnu zaštitu protiv poslodavaca koji će ih pokušati iskoristiti te njihov cilj nije zaustavljanje napretka umjetne inteligencije jer to je danas, naravno, nemoguće.

Što se tiče Netflixa i njihova oglasa za posao, riječ je o jednom od više oglasa u kojima se traže kandidati s poznavanjem strojnog učenja i AI. Ono na što upozoravaju štrajkaši jest današnja uloga umjetne inteligencije u toj industriji te smatraju kako algoritam ima preveliku moć: Algoritam diktira koliko epizoda jedna sezona treba imati kako bi se dosegao maksimalan broj novih pretplatnika ili koliko serija mora imati sezona, objasnila je Fran Drescher iz udruge filmskih glumaca Sag-Aftra. Ona je upozorila kako algoritam smanjuje broj epizoda s deset na šest i sezona s četiri na tri. Ne možeš tako živjeti, komentirala je.

Bing i Edge s AI Bingov AI chatbot postaje dostupan i na drugim preglednicima

Iz Netflixa su još ranije naglasili kako umjetna inteligencija neće zamijeniti kreativni proces jer su najbolje priče upravo one koje dolaze od iskustva samih ljudi, no tek trebamo vidjeti što će donijeti budućnost i kako će tehnologija zaista utjecati na zaposlene u filmskoj industriji.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti