Hrvatske političke stranke na Facebooku EU opisuju kao – bankomat

Čak i kad se ne slažu s politikom EU-a, hrvatske političke stranke ističu kako je ona prilika za razvoj Hrvatske.

Martina Čizmić | 23.05.2019. / 07:43

Europska unija (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

HDZ, SDP, Most i Živi zid u kampanji na Facebooku Europsku uniju uglavnom su prikazivali kao „bankomat”, proizlazi iz komparativnog istraživanja koje je financirao Europski parlament.

Rezultat istraživanja, provedenog u sklopu projekta "Platform Europe: European Elections Monitoring Centre", koji koordinira Sveučilište Roma Tre, pokazuje da su stranke u predizbornoj kampanji najviše objave posvetile hrvatskim temama (66 % objava), a tek svaka osma objava u fokusu ima europske teme, dok u gotovo trećini objava Europska unija nije ni spomenuta.

Spomenute su stranke na stranicama na Facebooku od 28. travnja do 20. svibnja objavile više od 400 neplaćenih objava povezanih s kampanjom, pri čemu je HDZ imao najviše objava povezanih s europskim izborima (139), SDP je imao 103 objave, Most 97, a Živi zid 62, navodi se u israživanju koje su u Hrvatskoj provele dr. sc. Maja Šimunjak (Middlesex University London), Iva Nenadić, mag. nov. (Fakultet političkih znanosti) i Lana Žuvela, mag. nov. (Razvojna agencija Split).

Četiri najveće hrvatske političke stranke koje na izbore za Europski parlament izlaze samostalno, HDZ, SDP, Most i Živi zid, EU su prvenstveno predstavljale kao izvor financijskih sredstava, zaključak je istraživanja.

„HDZ gradi Hrvatsku europskim novcem”, poruka je HDZ-ove kampanje na Facebooku.

Iznimka među promatranim strankama je SDP, koji je više pažnje dao europskim temama te je narativ usmjeren na ambicije povezane s pozicioniranjem Hrvatske kao ravnopravne članice Europske unije.

HDZ je prikazivao EU najpozitivnije od svih stranaka, a sve stranke, osim HDZ-a, također su i kritizirale EU.

Živi zid bio je najkritičniji prema Europskoj uniji, a u fokusu je bilo neslaganje s migracijskom i poljoprivrednom politikom te iseljavanje mladih iz Hrvatske u druge europske zemlje. Usprkos tome, čak i Živi zid ističe priliku za razvoj Hrvatske putem EU fondova, dok je Most, uz važnost korištenja sredstava iz EU fondova, zagovarao ideju kompenzacije putem EU fondova zbog velike emigracije u druge zemlje EU-a.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti