Hrvatski studio za videoigre uspješnom Kickstarter kampanjom osigurao sredstva za dovršetak horor avanture

Fokus će ovoj mladoj ekipi sljedećih godina dana biti na završetku videoigre Saint Kotar, a nakon toga? Ideja im ne nedostaje.

Martina Čizmić | 25.07.2020. / 10:29

 Hrvatski nezavisni studio za razvoj videoigara, Red Martry Entertainment uspješno je odradio Kickstarter kampanju i prikupio čak 50 tisuća eura za dovršetak njihove videoigre Saint Kotar.

Podsjetimo, Saint Kotar je psihološka horor avantura s modernim elementima klasično inspiriranog point-and-click gameplaya. Igra prati zastrašujuću priču o Benedeku Dohnanyju i Nikolayu Kalyakinu koji pokušavaju pronaći istinu iza jezive serije ubojstava, navodno povezanih sa štovanjem đavla i vračanjem. Igrači prolaze kroz priču kontrolirajući dva osebujna lika ne bi li raspleli misterioznu i razgranatu priču u gradiću Sveti Kotar, malom fiktivnom mjestu na području Gorskog kotra.

Slika nije dostupna Isprobajte dugo očekivanu psihološku horor avanturu hrvatskog studija kroz besplatni prolog Saint Kotar: The Yellow Mask

Uoči završetka uspješne kampanje, razgovarali smo s vlasnikom i direktorom studija, Markom Tominićem.

Jeste li očekivali da ćete prikupiti sredstva i ispuniti cilj, a potom i streach goalove?

Naravno, nismo sumnjali u uspjeh jer znamo koliko projekt vrijedi. Reakcije igrača znali smo mjesecima prije izlaska, stoga smo znali da će uspjeha biti. Da budem iskren, trebalo je to biti još i bolje, no globalna situacija oko pandemije nas je zasigurno za određeni postotak ljudi zakinula. Svejedno, ne možemo se žaliti i ovov je odličan rezultat, ističe Tominić.

Početak Kickstarter kampanje obilježili su svojevrsnim demom igre, prologom, koji je za sve bio besplatan, a igračima je omogućio da zakorače u svijet Saint Kotara i osjete na vlastitoj koži što ih čeka u punoj igri. Zanimalo nas je kakve su bile reakcije igrača?

Imamo povratne informacije igrača i oni su u većini veoma zadovoljni s prologom pa sve do oduševljeni. Trenutne ocjene koje imamo su 8 od 10, što je za jedan demo i početak nečeg puno većeg jako dobro. Naravno da prolog nije savršen i da ima stvari koje treba poboljšati, čega smo i sami bili svijesni prije nego je službeno izašao u javnost. No povratne informacije su nam definitivno dale dodatne uvide što će dodatno poboljšati kvalitetu ostatka cijele igre. Ima puno igrača koji su nam postali backeri, a to je i bio cilj. Pokazati demom/prologom što smo sposobni napraviti, pokazati i viziju cijele igre, da bi onda mogli očekivati podršku na Kickstarteru, prepričava Tominić.

Ekipa iz Red Martry Entertainmenta neće dugo slaviti ostvareni cilj. Saint Kotar već sljdećeg mjeseca kreće u daljnji razvoj jer je izlazak cijele igre predviđen za kolovoz 2021. godine.

Iako je igra smještena u fiktivni gradić, okoliš i sam gradić napravljeni su na temelju nekoliko mjesta u Gorskom kotaru. No, kako bi došli do što većeg broja igrača, igra je napravljena na engleskom jeziku. Zanimalo nas je možemo li ju očekivati i na nekim drugim jezicima, možda čak i hrvatskom?

Prolog smo preveli, uz engleski kao bazični jezik, na još 8 svjetskih jezika. Voljeli bi to isto, pa čak i više, učiniti za cijelu igru. No lokalizacija za igre poput Saint Kotara, gdje ima puno dijaloga i teksta općenito, je skupa. Upravo je zbog toga i postavljen Language Pack paket na Kickstarteru kao dodatni cilj koji bi ako se postigne bila otključana lokalizacija na više od 10 jezika. Svakako ćemo napraviti sve u našim mogućnostima da na neki način lokaliziramo igru jer imati je samo na engleskom jeziku bi bila šteta. Izgubili bismo puno potencijalnih igrača, ističe Tominić.

Iako u sklopu Kickstarter kampanje nisu uspjeli "otključati" lokalizaciju na još jezika, osigurali su sredstva za razvoj igre za konzole. Koliko je komplicirano ili jednostavno "prebaciti" igru s PC-a na konzolu?

Nije teško, no potrebno je vremena. Treba prilagoditi mehanike i korisničko sučelje igre da bi se ista mogla igrati koristeći gamepad. Bez obzira, puno bi se izgubilo kada bi igra izašla samo za PC, i presretni smo što će Saint Kotar biti dostupan i na konzolama, pojašnjava Tominić.

Fokus će im sljedećih godinu dana biti na Saint Kotaru, no to ne znači da im se po glavi ne motaju nove ideje.

Ideja za nove projekte imamo već puno, preko 30. Trenutno je fokus samo na Saint Kotar, napraviti kvalitetnu igru i ispuniti očekivanja svih onih koji su nas podržali u Kickstarter kampanji, pa i onih koji nas samo prate i isčekuju da bude gotova. No jednom kada dođemo do kraja razvoja igre, veći će problem biti odlučiti koju i kakvu igru sljedeće raditi nego što raditi. To su slatke brige, i razlog zašto i volimo ovaj posao. Ono što mogu potvrditi je da će igra zasigurno biti bazirana na priči jer to je nama najbitniji element, srž svakog našeg budućeg projekta, poručuje na kraju Tominić. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti