HT na Smart City Expo predstavio inovativna rješenja za "pametne gradove"

Najviše interesa izazvala je mreža e-punionica na otoku Krku koja nudi niz funkcionalnosti, poput mogućnosti rezervacije i naplate punjenja te roaming pristupa.

Martina Čizmić | 15.11.2018. / 09:00

Smart City Expo (Foto: HT) (Foto: HT)

Na najprestižnijem svjetskom kongresu tehnoloških rješenja za „pametne” gradove Smart City Expo, koji se od 13. do 15. studenoga održava u Barceloni, Hrvatski Telekom je prikazao inovativna rješenja, koja je uz pomoć svojih partnera implementirao na otoku Krku te u Zagrebu i Bonnu. 

Implementacija tih rješenja hrvatskim gradovima omogućila je da stanu uz bok najinovativnijim gradovima svijeta koji koriste nove tehnologije kako bi pametnije upravljali resursima, građanima olakšali svakodnevni život i značajno uštedili proračunska sredstva. Izložbeni prostor Deutsche Telekom bio je posebno dizajniran na temu „Pametne usluge. Gradovi za život.”, a svoj poseban prezentacijski prostor dobila su rješenja iz pet europskih gradova: Trenčína, Atene, Kazimierza, Gijóna i Krka. DT Grupa kontinuirano potiče razvoj pametnih rješenja, s ciljem poboljšavanja javnih usluga i ekonomskoga razvoja gradova, a time i života građana.

Najviše interesa na čitavom izložbenom prostoru Deutsche Telekoma izazvalo je rješenje iz područja e-mobilnosti, konkretno sustav e-punionica diljem Hrvatske, s posebnim fokusom na dobru praksu na otoku Krku. Hrvatski Telekom je na Krku otvorio čak 11 umreženih punionica za električna vozila koje nude niz funkcionalnosti, poput mogućnosti rezervacije punjenja. Dio je to dugoročne strategije Krka da postane prvi „pametni otok“ u Hrvatskoj. Hrvatski Telekom se pokazao liderom u segmentu razvoja rješenja iz segmenta e-mobilnosti unutar Deutsche Telekom grupe, s razvijenim čitavim ekosustavom infrastrukture, usluga i punjenja e-vozila.

Rješenje za e-mobilnost Hrvatskog Telekoma predstavlja najnapredniji cjelovit ekosustav infrastrukture usluga i punjenja po principu „ključ u ruke“. Mreža e-punionica HT-a trenutno broji 120 e-punionice opremljene sa 165 mjesta za punjenje u 75 gradova diljem Hrvatske, a mreža se kontinuirano širi. Korištenje HT-ovih e-punionica se u 2017. godini više nego udvostručilo u odnosu na prethodnu godinu.

Sustav mjerenja kontrole zraka koji kontinuirano analizira njegovu kvalitetu također je HT-ovo rješenje predstavljeno na ovom prestižnom kongresu. Riječ je o rješenju koje omogućuje dublji uvid u uzroke zagađenja zraka što je ključno za formiranje gradskih politika za smanjenje zagađenosti u dijelovima grada najviše izloženih zagađenjima. U Barceloni su svim posjetiteljima prikazani način rada i rezultati tih sustava implementiranih u Zagrebu i Bonnu.

Treće prezentirano rješenje je pametni sustav elektronske evidencije komunalnog odvoza. Sustav obuhvaća kontejnere s ugrađenim čipovima koji u realnom vremenu javljaju da je spremnik pun, nakon čega sustav samostalno planira i predviđa najbolji raspored odvoza. Nakon implementacije, pokazalo se kako je ovo rješenje optimiziralo broj izlazaka na teren te smanjuje operativne troškove.

Ključna tehnologija koja omogućava razvoj pametnog grada je Internet of Things i zahvaljujući IoT tehnologiji gradovi imaju mogućnost pružanja kvalitetnijih usluga svojim građanima i tvrtkama, a troškovi i potrošnja resursa se smanjuju. Hrvatski Telekom je krajem travnja ove godine predstavio prvu NarrowBand Internet of Things (NB-IoT) mrežu i tarifu u Hrvatskoj za realizaciju IoT rješenja. NB-IoT je tehnologija utemeljena na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže, ali i jedina tehnologija u Hrvatskoj koja pruža prednosti rada u licenciranom komunikacijskom spektru. Pametni parking za osobe s invaliditetom u Splitu je prvi projekt u Hrvatskoj na novoj NB-IoT mreži Hrvatskog Telekoma.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti