Htjeli su kopirati jednu od najpoznatijih videoigara, ali to će ih skupo stajati

Sud je prvo presudio kako moraju platiti 89 tisuća dolara odštete, no nakon što se Mari Mobility žalio na to, sud ih je kaznio još oštrije.

Martina Čizmić | 30.01.2020. / 10:23

Super Mario (Foto: Screenshot/YouTube) (Foto: Screenshot/YouTube)

Vjerojatno jedna od najpopularnijih i najprepoznatljivijih videoigara Super Mario našla se u središtu pravne borbe između Nintenda i male tvrtke Mari Mobility.

Naime, tvrtka Mari Mobility imala je genijalnu zamisao - pokrenuli su "Street Kart", vožnju go cartom ulicama Tokija tijekom koje su vozači odjeveni u različite likove. Zvuči poznato? Da, podsjeća na Nintendovu igru Mario Kart.

Nakon što je Nintendu za oko zapela činjenica da se Mari Mobilityjevi vozači voze u vozilima koja jako podsjećaju na one iz videoigre Mario Kart, a nose i veoma slične kostime, krenuli su u akciju i tužili tvrtku.

Sud je prvo presudio kako moraju platiti 89 tisuća dolara odštete, no nakon što se Mari Mobility žalio na to, sud ih je kaznio još oštrije.

Odlučeno je da moraju platiti više od 450 tisuća dolara odštete Nintendu, što su, naravno, u japanskoj kompaniji pozdravili te dodali kako će se i dalje nastaviti boriti protiv kršenja njihovih intelektualnih prava.

Naime, Nintendo je u postupku otvaranja Super Nintend Worlda u sklopu Universal Studios u Japanu, u kojem će biti i originalna vožnja Mario Kart. Iako još nije u potpunosti poznato što će sve sadržavati, iz Nintenda su otkrili da će "vozači" imati posebne narukvice kojima će trebati dotaknuti "kocke s upitnikom" kako bi prikupili "novčiće", a šuška se i o korištenju naočala za proširenu stvarnost kako bi dojam vožnje bio što sličniji onome u igri.

Mari Mobility i dalje radi u Tokiju te nudi svoje vožnje, ali sad na svojim stranicama pišu kako njihov "Street Kart" nema veze s "Mario Kartom", a prestali su i davati slične kostime vozačima. No barem su naveli da nemaju veze s Nintendom i Mario Kartom. Pitanje je vide li i njihovi klijenti to baš tako.

Izvor: Digital Trends

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti