Hyundai priprema kompaktni električni automobil čiji će najveći adut biti njegova cijena

Trendovi na tržištu električnih vozila u posljednje vrijeme idu u smjeru manjih, ali i cjenovno povoljnijih automobila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.06.2024. / 11:40

Hyundai INSTER (Foto: Hyundai)

Hyundai je objavio teaser-fotografije svoga nadolazećeg električnog automobila, koji će predstaviti za dva tjedna na međunarodnom sajmu mobilnosti u Busanu u Južnoj Koreji. S ovim vozilom Hyundai se priključuje trendovima na tržištu električnih automobila koji idu u smjeru manjih i cjenovno povoljnijih vozila. INSTER je baziran na postojećem modelu CASPER, koji je dostupan samo na tržištu Južne Koreje, a pokreće ga benzinski motor. Neobično ime kombinacija je riječi "intimno" i "inovativno" te je riječ o modelu iz supkompaktne klase automobila.

Baterija električnog automobila, ilustracija Hyundai i LG udružili snage: Zajedno će graditi tvornicu baterija za električna vozila u SAD-u

Nadolazeći je model evolucija CASPER-a koja bi, prema službenoj najavi iz Hyundaija, trebao postaviti nove standarde u pogledu dosega, tehnologija i sigurnosnih opcija te promijeniti očekivanja kupaca u ovoj klasi vozila.

Iako su teaser-fotografije zatamnjene, možemo manje-više prepoznati o kakvu se automobilu radi. Malih dimenzija i blago povišen poput SUV-a te s prepoznatljivim LED dnevnim svjetlima i pikseliziranim pokazivačima svjetala i stražnjim svjetlima, model se čini prilično atraktivan te bi, uz pristupačnu cijenu, mogao privući veliku pozornost i interes kupaca.

Hyundai INSTER (Foto: Hyundai)

Što se tiče konkretnih detalja o automobilu, oni nisu objavljeni, osim dosega od 355 km, koji je za kompaktni gradski električni automobil sasvim solidan. Za njegovu prodaju od najveće važnosti vjerojatno će biti cijena, a nju, barem trenutačno ne znamo. Benzinac CASPER u Južnoj Koreji stoji 15 tisuća dolara, a nagađa se da bi njegova električna verzija mogla biti dostupna za 20-ak tisuća dolara.

Amazon Razmišljate o kupovini automobila? U budućnosti ćete ove automobile moći kupiti i na - Amazonu

Na Electreku naglašavaju kako u Hyundaiju mogu biti iznimno zadovoljni s potražnjom za njihovim automobilima ove godine, a posebno hvale i modele IONIQ 5 i 6, koji se, osim atraktivnim dizajnom i velikim dosegom, mogu pohvaliti i tehnologijom brzog punjenja. Velikoj potražnji nadaju se i za svoje nadolazeće vozilo INSTER. Za veliku prodaju, osim cijene, bit će važna i njegova dostupnost na što većem broju tržišta te bi vjerojatno krajem ovog mjeseca na sajmu u Busanu trebali saznati na kojim će tržištima biti dostupno to kompaktno vozilo. Prijašnje informacije govorile su da bi se trebao pojaviti u Europi krajem ove godine, no pitanje je hoće li biti dostupno i preko Atlantika.

Izvor: Hyundai

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti