I hrvatski građani mogu sudjelovati u kreiranju europskih politika u zaštiti klime

Inicijativa Peer Parliaments prilika je da svi građani EU-a raspravljaju o utjecaju klimatskih promjena na svakodnevicu te svoje ideje i rješenja podijele s tvorcima EU politika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.12.2021. / 13:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europa želi postati prvi klimatski neutralan kontinent do 2050., a u tome joj sa svojim idejama o načinima smanjenja emisije stakleničkih plinova mogu pomoći i građani EU. Europska komisija pozvala je sve građane EU da predlože svoja potencijalna rješenja koja se mogu primijeniti u borbi protiv klimatskih promjena. Tako će ne samo pomoći u borbi za bolju i zeleniju budućnost Europe, već i postati aktivni sudionici u donošenju EU politika.

Slika nije dostupna Bezos odgovorio kritičarima: Više novca troši na borbu protiv klimatskih promjena nego na svemir

S tim ciljem Europska komisija pokrenula je inicijativu Peer Parliaments pozivajući svaku zainteresiranu osobu da organizira raspravu s prijateljima, članovima obitelji, susjedima ili kolegama iz škole ili s posla kako bi razmijenili svoja stajališta i ideje o zaštiti klime te svoje prijedloge rješenja uputili europskim tvorcima politika.

Riječ je o neformalnom okupljanju grupe od 5 do 10 ljudi koje inicijator i domaćin rasprave može organizirati virtualno ili uživo i to na jednu od triju tema - Kako se krećemo i putujemo; Kako energiju učiniti zelenom i pravednom ili Kako održivije jesti i konzumirati.

Raspravljajući sa svojom zajednicom o klimatskim pitanjima i rješenjima u borbi protiv klimatskih promjena primjenjivima na svakodnevni život, građani mogu pomoći kreatorima politike upravo u osmišljavanju odgovarajućih rješenja i politika koje će imati stvarni utjecaj i pomoći onima za koje i postoje - ljudima i planetu. Naime, objedinjeni rezultati debata iz cijele Europe bit će uneseni u završni izvještaj koji će se podijeliti s tvorcima politika EU-a i uključiti u Konferenciju o budućnosti Europe – za buduće europske klimatske politike.

Kaja Pavlinić, predsjednica Mreže mladih Hrvatske i ambasadorica Europskog klimatskog pakta u okviru kojeg se provodi inicijativa Peer Parliaments naglasila je kako je ovo prilika za sve one koji žele da se njihov glas čuje u krojenju budućnosti društva u kojem žele živjeti.

Slika nije dostupna Greta Thunberg vidno razočarana održanim klimatskim summitom: "Čak su uspjeli razvodniti i 'bla, bla bla', što je doista postignuće"

Inicijativa Peer Parliaments demokratski je alat osmišljen u okviru šire inicijative Europskog klimatskog pakta koji je Europska komisija inicirala ranije ove godine i dio je Europskog zelenog plana. Kombiniranjem pristupa na razini politike i podrške pojedinačnom djelovanju, sve razine vlasti i baš svi pojedinci mogu raditi zajedno na ograničavanju našeg utjecaja na klimu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti