Iako je Cambridge Analytica zatvorena, novi dokumenti pokazuju da njezina mašinerija i dalje utječe na izbore diljem svijeta

Cambridge Analytica bila je puno veća opasnost no što se to na početku mislilo. Dokumenti ukazuju na postojanje globalne strukture pomoću koje se manipuliralo glasačima u više od 60 zemalja diljem svijeta.

Martina Čizmić | 05.01.2020. / 08:42

Europski izbori na internetu (Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP)

Ako ste slučajno pomislili da je cijela afera Cambridge Analytica i Facebook gotova i da se zna sve što se o aferi moglo saznati - bili biste u krivu.

Prema posljednjim dokumentima koji su dospjeli u javnost, čini se kako je afera tek na početku. Podsjetimo, Cambridge Analytica bila je tvrtka koja je na prijevaru prikupila ogromne količine podataka od milijuna korisnika Facebooka i potom omogućila drugim tvrtkama i pojedincima da te podatke upotrijebi protiv tih istih korisnika.

Facebook (Foto: AFP) Tko je zviždač koji je razotkrio povezanost Trumpove kampanje, Rusa i Facebooka?

Mark Zuckerberg, Facebook (Foto: AFP) Golemi razmjeri skandala: Facebook objavio da je Cambridge Analytica koristila podatke 87 milijuna korisnika

No, više od 100 tisuća dokumenata koji su sad dospjeli u javnost, pokazuje kako je Cambridge Analytica bila puno veća opasnost no što se to na početku mislilo. Dokumenti ukazuju na postojanje globalne strukture pomoću koje se manipuliralo glasačima u više od 60 zemalja diljem svijeta.

Za sad su na Twitter profilu Hindisght objavljene poveznice koje ukazuju na manipulaciju izborima u Brazilu, Keniji, Maleziji, Iranu, ali i dokumenti povezani s bivšim asistentom američke Nacionalne sigurnosne agencije, Johnom Boltonom.

 

 

Posebno je zanimljivo što su ti isti dokumenti dio skandalozne istrage Roberta Muellera o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Dokumente je prikupila bivša zaposlenica Cambridge Analytica, Brittany Kaiser, koja je odlučila sa svijetom podijeliti sve što je znala ne bi li se zaustavilo manipulaciju.

Facebook ( © European Union , 2017 / Source: EC - Audiovisual Service / Photo: Jennifer Jacquemart ) Facebook objavio e-mailove koji pokazuju da su još 2015. znali koliko je Cambridge Analytica opasna i nisu poduzeli ništa

Istaknula je kako je dio skandala povezan sa Facebokom samo dio mnogo veće svjetske operacije koja je obuhvaćala vlade, obavještajne agencije, komercijalne tvrtke i političke kampanje, a kojima je bio zajednički cilj manipulirati i utjecati na ljude.

Upozorila je i kako među neobjavljenim dokumentima postoje materijali koji ukazuju na to da je Cambridge Analytica radila za političku stranku u Ukrajini 2017. dok je bila pod istragom, kako bi razvila "sofisticiranu infrastrukturu tvrtki koje su bile dizajnirane kako bi proslijeđivale prljav novac u politiku".

Zabrinutost (foto: Thinkstock) Iz Facebooka napokon priznali: Bila je ugrožena privatnost većine korisnika!

Policija ispred sjedišta Cambridge Analytice u Londonu (Foto: AFP) Zatvara se Cambridge Analytica zbog skandala s Facebookom

Postoje poruke između velikih Trumpovih donatora u kojima raspravljaju načine kako sakriti izvore svojih donacija kroz različite financijske mehanizme. Ovi dokumenti otkrivaju cijelu mašineriju prljavog novca u američkoj politici, ističe Kaiser te dodaje kako je isti način primijenjen i u drugim zemljama.

Stručnjaci koji su imali uvid u dokumente upozoravaju kako oni dokazuju da su se nad američkim biračima provodili veoma uznemirujući eksperimenti temeljeni na strahu, a koji su ciljali najranjivije slojeve društva. I, što još više zabrinjava, takva se praksa, izgleda, nastavlja. U kom obujmu saznat ćemo kad svi dokumenti budu objavljeni. 

Ako se nešto brzo ne promijeni ni predstojeći izbori neće biti sigurni, bez obzira na to gdje se u svijetu održavaju.

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti