Tko je zviždač koji je razotkrio povezanost Trumpove kampanje, Rusa i Facebooka?

Facebook je blokirao račun zviždača koji je otkrio skandal s Trumpovom kampanjom. Ali i Instagram i WhatsApp.

Martina Čizmić | 19.03.2018. / 10:22

Facebook (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što je u medije dospjela informacija kako je tvrtka koja je vodila Trumpovu političku kampanju na ilegalan način došla do podataka o 50-ak milijuna korisnika Facebooka, priča je doživjela zanimljiv i neobičan obrat.

Prvo je Facebook objavio kako je suspendirao pristup podacima svojih korisnika tvrtki Cambridge Analytica, a onda je otkriveno i kako je blokirao profil zviždača koji je cijelu stvar otkrio. Ne samo na Facebooku već i WhatsAppu i Instagramu.

 

 

Iz Facebooka su objavili kako je zviždač Christopher Wylie odbio surađivati s njima dok mu ne odblokiraju račune, a oni to ne žele jer je "iskorištavao Facebook".

Tko je zapravo Christopher Wylie?

Ovaj 28-godišnji Kanađanin radio je u Cambridge Analytici i jedan je od autora alata koji sam naziva "Bannonov alat za psihološko ratovanje" (Steve Bannon je bio Trumpov glavni strateg tijekom kampanje) - jer cilj im je bio skupiti što više podataka s društvenih mreža i pretvoriti ih u oružje protiv američkih glasača.

Godinama je u politici i analizi podataka. Svoju je karijeru započeo u Velikoj Britaniji kad je shvatio da glasači određene opcije imaju zajedničke interese te da se, analizirajući te interese, može predvidjeti kako će glasati na izborima, odnosno kako će ta stranka proći na izborima.

Politika je kao mafija, nikad ne možete otići, ističe Wylie i ujedno objašnjava zašto je svoje znanje i ljubav prema velikim brojevima i podacima primjenjivao u politici.

Njegov talent za analizom velikih podataka i prepoznavanjem poveznica prepoznali su i u SAD-u. Iz Cambridge Analytice stigla mu je ponuda koju je prihvatio, ali zbog čega sada žali. Sam priznaje da se često pita što bi bilo da je prihvatio posao u Deloitteu koji mu se nudio u isto vrijeme. No u CA-u su mu nudili potpunu slobodu i to je nekako presudilo.

Alat koji je osmislio omogućio mu je (ali i CA-u), da napravi psihološke profile čak 230 milijuna Amerikanaca. Brojka je to od koje boli glava i koja povlači pitanje - zašto je Facebook uopće omogućio CA-u pristup takvim podacima.

Facebook je znao i nije napravio - ništa

No Wylie priznaje kako priča nije baš ni kratka ni jednostavna. Tijekom godina CA je surađivao s cijelim nizom tvrtki i pojedinaca koji se bave prikupljanjem podataka, njihovom analizom i stvaranjem psiholoških i političkih profila ljudi.

Problem je, ističe sam Wylie, što je Facebook znao da ti pojedinci prikupljaju ogromne količine podataka njegovih korisnika, a to nije zaustavio. Vjerovao je da se podaci prikupljaju za "akademske potrebe", a ti su podaci na kraju došli do Wyliea koji ih je znao upotrijebiti.

Zahvaljujući CA-u, Facebook je postao prostor s kojeg je lansiran napad na američki demokratski proces (a i mnoge druge, kako otkriva Wylie). Imali su dovoljno informacija da u potpunosti prilagode političke oglase svakom američkom glasaču.

Slomili smo Facebook, kaže Wylie u razgovoru za The Guardian i dodaje kako je u tom trenutku pretpostavljao da se radi o potpuno legalnoj stvari.

Iz Facebooka ističu kako, ako se Wylieove tvrdnje pokažu istinitima, to znači da je CA, kao i druge tvrtke koje su s njom radile, prekršila Facebookova pravila.

 

 

"Slomili smo Facebook"

U trenutku kad je radio na alatu za "slamanje" Facebooka, Wylie je imao samo 24 godine. Bio je oduševljen činjenicom da nadohvat prstiju ima gomile podataka iz kojih je moguće dobiti različite poveznice. Među ostalima i kako lajkanje određene stranice na Facebooku može pokazati kako će netko glasati na izborima.

Iako je tada, 2014. godine bio zaluđen velikim podacima i izradom alata koji bi to sve analizirao, danas je Wylie svjestan da je zapravo stvorio "čudovište" i pokušava ispraviti stvari.

To što (CA) radi gore je od zlostavljanja, jer ljudi nisu nužno svjesni da im se to događa, ističe Wylie.

Među dokumentima koje je pokazao britanskim medijima nalaze se i dokazi da je CA imao kontakte s ruskom naftnom tvrtkom Lukoil koja je željela vidjeti njihovu prezentaciju o američkim glasačima i potrošačima nafte.

Nije mi to imalo smisla. Zašto bi ruska naftna kompanija željela ciljane informacije o američkim glasačima, ističe Wylie.

"Oni su plaćenici"

Iako nema dokaza da je CA ikad radio s Lukoilom, prezentacija koja je za njih pripremljena pokazuje kako su Rusi još 2014. znali što se i kako može napraviti s podacima s Facebooka. To je dvije godine prije početka Trumpove kampanje za koju se već dugo govori da je bila pod utjecajem Rusa.

Iako je svjestan svih mogućih problema (i tužbi) koji bi mogli uslijediti, Wylie je odlučan u tome da otkrije sve vezano uz CA.

Istrage su pokrenute na sve strane. Jer Wyliev alat nije poslužio samo Trumpovoj kampanji, već se koristio i tijekom britanske kampanje za Brexit, ali i brojnih drugih izbora diljem svijeta. Možda bi bolje pitanje bilo, gdje nije bio korišten.

Oni su plaćenici, radit će za gotovo svakoga tko im plati, ukratko opisuje Wylie.

Hoće li Wylievo priznanje pokrenuti nekakve promjene ili će sve ostati samo na puno priče, kao što je to bilo sa Snowdenom, teško je reći.

Činjenica je da je Facebook godinama znao da se podaci korisnika koriste u komercijalne svrhe i nije se baš potrudio to zaustaviti, otvara cijelu Pandorinu kutiju pitanja. Među najvažnijima je - koliko su osobni podaci korisnika zaista zaštićeni, odnosno koliko su naše izborne odluke zaista "naše".

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti