Ideja zlata vrijedna: Mladim Vukovarcima zlatna medalja na INOVA MLADI 2019. za njihov Pametni grad

Iako Pametni grad u svojoj kolekciji ima zapažena priznanja i nagrade, ovo mu je prva medalja i još k tome zlatna.

Martina Čizmić | 26.05.2019. / 16:14

Vukovarski gimnazijalci s mentorima i zlatnom medaljom (Foto: Sanja Pavlović Šijanović/Gimnazija Vukovar)

Vukovarski gimnazijalci dokazali su da dobra ideja zlata vrijedi.  Na nedavno održanoj najvećoj izložbi inovacija mladih INOVA MLADI 2019. nagrađeni su zlatnom medaljom i Plaketom za najboljeg gosta iz Hrvatske.

INOVA-MLADI, 19. je po redu izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem, koja svojim djelovanjem okuplja i osnažuje učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu te nagrađuje najbolje projekte vezane za nastavni proces i nastavni program.

Matko Gašparić, Matija Hardi, Ivan Kolar i Marko Macura Vukovarski genijalci skupljaju nagrade za svoj "Pametni grad"

Izložba i predstavljanje radova i ideja održano je u prostorijama Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu gdje je vukovarski gimnazijalac Marko Macura u ime projektnog tima, putem prezentacije, plakata, makete i usmenog izlaganja, izvrsno predstavio projekt „Vukovar – Our view of smart living“.

Za svoj nastup, projektni tim u sastavu: Marko Macura, Ivan Kolar, Matko Gašparić i Matija Hardi, predvođeni svojim mentorom Davorom Šijanovićem i mentoricom (ujedno i razrednicom) Sanjom Pavlović Šijanović, uz riječi pohvale dobio je i priznanje za sudjelovanje.

Vukovarski srednjoškolci, osvajaći svjetskog zlata za projekt Pametan grad (Foto: Dnevnik.hr) Ovi učenici pretvorit će Vukovar u pametni grad, a za taj projekt već su osvojili svjetsko zlato

No, svečana dodjela odličja održana je tek 24. svibnja. Stručno povjerenstvo otvorilo je svečanost i prozvalo projektni tim Gimnazije Vukovar da za projekt Pametni grad Vukovar preuzme zlatnu medalju. 

Iako Pametni grad u svojoj kolekciji ima zapažena priznanja i nagrade, ovo mu je prva medalja i još k tome zlatna. Uz medalju, ekipi vukovarskih Smogovaca uručena je i plaketa za najboljeg gosta iz Republike Hrvatske na izložbi! Na samoj izložbi predstavljeno je preko 200 radova u 5 kategorija: osnovne škole, srednje škole – software, srednje škole – maturalni radovi, srednje škole i fakulteti. Pametni grad Vukovar, zlatnu je medalju osvojio u kategoriji srednje škole. Ovim uspjehom, vukovarski gimnazijalci osigurali su sudjelovanje na međunarodnoj smotri inovacija INOVA – BUDI UZOR 2019, koja će se održati u studenom u Zagrebu. Biti u društvu najboljih autora radova, iskustvo je koje vrijedi zlata ali nositi oko vrata zlatnu medalju i biti proglašen najboljim gostom iz Republike Hrvatske, zaista je jedinstven osjećaj, istaknula je mentorica Sanja Pavlović Šijanović.

Mladi Vukovarci ističu kako je iza njihova uspjeha puno uloženog truda, nebrojenih sati, dana i mjeseci odricanja i napornog rada ali da je svaki pokušaj i svaka pogreška bio poticaj za korak naprijed.

Vukovarski gimnazijalci s mentorima Vukovarski gimnazijalci odnijeli pobjedu na Arduino Day Community Challenge-u održanom u Milanu

Što donosi budućnost, ne znaju ali se ponosno vraćaju u svoj grad, koji ne samo da je pametan već i zlata vrijedi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti