Instagram kreće u borbu protiv golotinje u porukama

S novom opcijom kompanija želi spriječiti sextortion, odnosno ucjene bazirane na slanju intimnih fotografija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.04.2024. / 09:15

Zamućene fotografije (Foto: Instagram)

Instagram je najavio novi alat koji je namijenjen maloljetnim korisnicima, a namijenjen je njihovoj zaštititi od tzv. sextortiona. Riječ je o ucjeni fotografijama s eksplicitnim, odnosno najčešće golišavim sadržajem čiji je broj u porastu posljednjih godina. Do takvih ucjena dolazi najčešće nakon što maloljetnici od osoba s kojima razgovaraju putem interneta i različitih aplikacija dobiju golišave fotografije te se od njih traži slanje istih takvih slika.

Instagram Znate li da u Instagramu postoji tajna videoigra? Otkrivamo kako ju zaigrati

No slanjem takvih fotografija, najčešće osobama koje se lažno predstavljaju (iako ponekad može biti riječ o poznanicima), često započinje pravi pakao. Naime, tada krenu ucjenu da će te fotografije poslati njihovim roditeljima i prijateljima, odnosno da će ih objaviti na internetu u slučaju da im ne nastave slati fotografije svojih golih tijela ili im ne pošalju novac. Nažalost, u nekim slučajevima takve su ucjene završile tragično, odnosno samoubojstvima, zbog čega je od velike važnosti educirati mlade te omogućiti alate koji će spriječiti takav oblik ucjena.

Iz Instagrama su najavili kako će uskoro početi s testiranjem takvih alata s kojima namjeravaju spriječiti takav oblik ucjena, a uključuju zaštitu od golotinje. Novi alat Instagrama tako će zamutiti gole fotografije koje se šalju putem direktnih poruka i ta će opcija biti automatski aktivirana svim maloljetnicima. Sustav zaštite od golotinje koristi umjetnu inteligenciju na korisničkom uređaju za prepoznavanje golih osoba na fotografijama u direktnim porukama. Osobe starije od 18 godine moći će same aktivirati tu opciju ako ne žele primati intimne fotografije drugih osoba.

Kada sustav prepozna da korisnici šalju takve fotografije, uputit će ih na opciju sigurnosnih savjeta u kojima će, među inim, upozoriti da primatelji mogu napraviti snimku zaslona te proslijediti takve fotografije bez znanja pošiljatelja. Također, Instagram će primjenjivati mjere za prepoznavanje osoba koje bi mogle biti ucjenjivači i koristiti se taktikom sextortiona. U tom slučaju, otežat će im mogućnost da stupaju u kontakt s drugim ljudima.

Jensen Huang Znate li tko je to? Zuckerberg smatra da je on "Taylor Swift tehnološke industrije"

Za osobe koje su možda bile u kontaktu s osobama čiji su profili izbrisani zbog seksualnih ucjena, Instagram testira obavijesti koje će ih povezati s podrškom i stručnjacima koji će ih savjetovati.

Kako objašnjavaju na BBC-u, sextortion, odnosno seksualna iznuda često je djelo organiziranih i sofisticiranih kriminalnih bandi koje takvim ucjenama žele izvući što više novaca. To je grozan zločin, komentirali su iz Instagrama. Iz ove tvrtke kažu kako alat nije zamišljen samo kako bi zaštitio ljude od fotografije neželjene golotinje, već i kako bi ih zaštitio da svoje intimne fotografije pošalju prevarantima koji im prvi šalju takve slike, kako bi od njih tražili slanje golih fotografija zauzvrat.

Treba naglasiti kako se blokadom fotografija ne šalje obavijest Instagramu oko slanja intimnih slika, no naglašavaju kako korisnici uvijek imaju izbor blokiranja i prijave profila.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti