Instagram želi zaštititi tinejdžere: Stižu nove opcije

Scenarij u kojem se stranac obraća djetetu za roditelja je noćna mora. To je, nažalost, ružna strana društvenih mreža. Instagram zato najavljuje izmjene kojima to želi spriječiti. Za struku je to premalo i prekasno.

Dnevnik.hr | 09.12.2021. / 06:55

Galerija

Za Vitu Šanti, učenicu osmog razreda, mobitel je, kao i većini njezinih vršnjakinja i vršnjaka, poput produžetka ruke. Na društvenim mrežama provodi sate. Često i nesvjesno: Tipa, samo da pogledam je li mi netko odgovorio na poruku i onda vidim još nešto i još nešto i samo sam, kao… joj, pa trebala sam učiti.

Instagram se tako lista u nedogled. Događale su joj se i negativne stvari: Naravno da nam se neka osoba javila u DM, chat pa bi onda nešto pisala, nije da nam je sad nešto rekla da si ružna ili, samo bi onako pričala nešto, pa ti nekako bude neugodno.

Slika nije dostupna Radikalan potez: Poznata kompanija gasi profile na društvenim mrežama

Od iduće godine zato će roditelji na Instagramu imati određenu kontrolu nad računima svoje djece, primjerice koliko vremena provode na aplikaciji. Negativne efekte društvenih mreža primjećuju i psiholozi.

Često možemo primijetiti da će zbog iznimne pažnje usmjerene na društvenu mrežu mladi propustiti obrok, da će možda puno manje spavati. Kemija mozga postane takva da samo želi još i tu je veliki rizik za razvijanje ovisnosti i slično, upozorila je dječja psihologinja Tea Knežević.

Da Instagram na ovaj način želi pridobiti mladu publiku koja sve više bježi na Snapchat i TikTok, smatra i stručnjakinja za društvene mreže, novinarka i urednica portala Netokracija Antonija Bilić Arar: Teško je ne imati dojam da Instagram to sve radi kako bi popravio vrlo loš imidž u javnosti. Tek kad zarada i poslovni rezultati počnu trpjeti, onda se odjednom počne razmišljati o nekakvim ograničenjima.

Slika nije dostupna Instagram najavio nove opcije s kojima želi zaštititi tinejdžere na toj mreži
Slika nije dostupna Instagram će vas podsjetiti da trebate uzeti pauzu od skrolanja

Ograničenja dobro dođu i odraslima. MUP je ovaj tjedan upozorio na prijevaru koja kruži na WhatsAppu. Zloupotrebljavaju se osobni i financijski podaci.

Nemam nekakvu averziju prema zloupotrebi podataka, dosad nisam imala loših iskustava, kaže Jadranka, a Marko uz osmijeh dodaje: Ne postoje neki moji osobni podaci za koje bih se bojao da izađu u javnost, živim jako dosadan život.

Život koji sve više ljudi živi putem ekrana. Trećina Europljana i Europljanki priznala je da se od njih sve teže odvaja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti