INTERVJU "Otac FPS-a" i tvorac DOOM-a objasnio koja će tehnologija znatno utjecati na budućnost videoigara

DOOM je zauvijek promijenio videoigre, a što je bilo tako posebno u vezi s tom igrom, za Zimo je komentirao John Romero.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.01.2024. / 08:06

John Romero (Foto: John Romero)

Svima koji malo bolje prate tržište videoigara, a posebno ljubiteljima pucačina iz prvog lica (FPS) ime Johna Romera jako je dobro poznato. On potpisuje jednu od, po mnogima, najboljih, odnosno najutjecajnih igara svih vremena DOOM, kao i druge popularne igre poput Quakea i Wolfenstein. Romero, koji je poznat i kao “otac FPS-a”, uskoro će posjetiti Lijepu Našu te će u Zagrebu sudjelovati na Algebrinom trodnevnom eventu Gamedev Dayz koji uključuje esport turnir, konferenciju Future Perspectives of Game Development te Global Game Jam.

Uoči njegovog gostovanja razgovarali smo s Romerom o njegovim počecima, nasljeđu i utjecaju DOOM-a na tržište videoigara, ali o budućnosti igara u kojoj bi važnu ulogu mogle imati tehnologije poput umjetne inteligencije i virtualne stvarnosti.

Najpoznatiji ste po igri DOOM. Recite nam što je to bilo posebno i drukčije oko ove igre i što smatrate naslijeđem DOOM-a.

Kada je izašao, DOOM je zauvijek promijenio igre. To je bio prvi pravi FPS i promijenio je konvencije dizajna oko bodovanja i života u akcijskim igrama. Donio je najnapredniju tehnologiju renderiranja s najvećom brzinom okvira u sekundi do tada, predstavljajući svijet videoigara koji je bio kompleksniji i zabavniji u odnosu na sve što tada postojalo. To je bila prva igra koja je uključivala multiplayer gameplay velike brzine s co-op i deathmatch modovima putem modema i lokalne mreže. Omogućavala je gamerima podešavanje igre u brojnim područjima poput grafike, zvuka i nivoa kako bi igrači mogli promijeniti igru kako god su htjeli. Povrh svega, prva epizoda igre bila objavljena besplatno na mreži kako bi je igrači mogli igrati i onda odlučiti hoće li ili neće kupiti cijelu igru.

Nasljeđe DOOM-a leži u gameplayu i kontroli kretanja koje su postale zlatni standard za akcijske FPS igre. Otvorenost njihova koda i podataka omogućili su modderima da nastave stvarati potpuno nova iskustva i to je ono što DOOM i danas održava relevantnim. Novi sadržaj za DOOM objavljuje se na dnevnoj bazi i više od 30 godina kasnije. Ne postoji niti jedna druga igra s dugovječnošću DOOM-a. Naravno, postoje nove DOOM igre izdane u 2016. i 2020. koje su nastavile nasljeđe, ali sadržaj se i danas svakog dana objavljuje i za izvorni DOOM iz 1993. godine.

Sve se promijenilo u razvoju video igara

Zašto su FPS igre toliko popularne među gamerima?

 Pogled iz prvog lica je najimersivniji pogled u igru. Osjećaj je kao da vi igrate igru, umjesto da gledate lik u igri iz trećeg lica. Pa se svaka akcija čini još intenzivnijom.

 Što biste rekli da je najveća razlika iz vremena kada ste vi napravili svoju prvu igru i danas? Je li to tehnologija, priča, gameri…?

Sve se promijenilo u razvoju igara od 1970.-ih do danas, sve. Najveći tehnološki napredak jest igranje putem interneta, novi žanrovi, naprednije tehnologije, kao i računala gamera. Što se igrača tiče, danas puno više ljudi igra videoigre koje su iznimno raznolike.

Kada ste znali da će razvoj videoigara biti vaš posao? Je li postojao neki poseban trenutak kada ste odlučili da ćete živjeti od toga?

Rekao bih još u srednjoj školi, kada sam već počeo programirati igre gotovo puno radno vrijeme. Odlučio sam da je to ono što želim raditi, a već samo to radio. Samo je trebalo da me netko negdje zaposli. Tako da sam to shvatio 1982. godine.

Koje su igre imale najviše utjecaja na vas dok ste odrastali?

Definitivno je Pac-Man imao najveći utjecaj, a zatim i druge odlične igre iz vremena arkada poput Donkey Konga, Crazy Climbera i Rolling Thundera. Računalne igre koje su imale utjecaj na mene su igre Nasir Gebellija, Choplifter, Lode Runner, Black Magic, Drol, Rocky’s Boots i brojne druge.

Nove tehnologije - VR, AI i streaming igara

Brojne tehnološke kompanije vjeruju kako je sljedeća velika stvar u gamerskoj industriji VR. Što vi mislite, hoće li VR zaista transformirati cijelu industriju?

Mislim da je VR najbolje pozicionirana tehnologija kao dodatna konzola, poput Xboxa, Switcha i PS5. Najbolje igre za VR napravljene su isključivo zbog prednosti te tehnologije. Appleov Vision Pro možda će predstaviti značajke koji će učiniti VR više mainstreamom, ali to tek treba vidjeti. Ne očekujem kako će novi VR uređaji transformirati industriju - to je vrijeme došlo i prošlo.

Kako će AI utjecati na budućnost videoigara? Jeste li optimistični oko uloge koju će AI imati?

AI će značajno i zauvijek utjecati na budućnost videoigara. Već se koristi na brojne različite načine od poboljšanja kreativnosti pa do potpunih likova s kojima se može razgovarati. Budućnost donosi još uzbudljivije značajke u igrama kojima upravlja AI.

Esport je igre dove na još jedan novi, profesionalni nivo te se spominje mogućnost esportova na Olimpijadi. Kakav je vaš odnos prema esportu?

Vjerujem kako bi esport bio odličan dodatak Olimpijskim igrama. U igrama sudjeluju najbolji sportaši u različitim poljima te bi se i gameri trebali kvalificirati.

Hoće li hardver na kojem danas igramo igre u budućnosti postati nevažan i hoće li ga zamijeniti streaming cloud servisi?

Cloud gaming neće u potpunosti zamijeniti lokalni hardver još mnogo godina. Grafika koju vidite na ekranima lokalnog hardvera superiorna je u odnosu na komprimirani videostream. Sve dok stream podataka koji se šalju na grafičke kartice za renderiranje 120fps nije integriran u cloud igre, prikaz igara na ekranu će i dalje biti lošiji u odnosu na lokalni gamerski hardver.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti