Istraživanje potvrdilo: Ovaj prsten može prepoznati zarazu koronavirusom prije pojave simptoma

U prvim danima zaraze virusom SARS-CoV-2 ljudi nemaju simptome, no u njihovu tijelu događaju se promjene, uključujući i blago povišenje temperature - prsten Oura to može odmah detektirati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.12.2020. / 08:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je NBA liga najavila povratak na parkete u tzv. balon u Orlandu, svim sudionicima dali su Ourin pametni prsten koji prati osnovne zdravstvene parametre i prije vidljivih simptoma može prepoznati promjene u tijelu, poput blagog porasta temperature. Igrači i osoblje koje je nosilo pametni prsten, kao i druge osobe koje su koristile Ouru, sudjelovali su u istraživanju Sveučilišta u Kaliforniji čiji je cilj bio otkriti može li taj pametni prsten pomoći u borbi protiv virusa SARS-CoV-2.

Slika nije dostupna Može li jedan pametni prsten zaštititi NBA igrače od koronavirusa?

Rezultati tog istraživanja sada su objavljeni te pokazuju da pametni prsten Oura zaista može pomoći u borbi protiv korone. S obzirom na to da prsten konstantno prati zdravstvene parametre, tehnologija može prepoznati promjene i rane simptome bolesti COVID-19 prije nego što to osjete same osobe, i to čak do tri dana prije nego što se pojave vidljivi simptomi. Ranim prepoznavanjem simptoma osobe koje su zarazne mogu se odmah povući u izolaciju i ranije se testirati te tako spriječiti daljnje širenje virusa. 

U istraživanju se ključnim pokazalo praćenje temperature korisnika. Kako prsten konstantno prati tjelesnu temperaturu, on može primijetiti blaga povećanja koja se ne smatraju klasičnom povišenom temperaturom (višom od 37,3) i koja osobe ne mogu ni osjetiti. No iako je povećanje malo, odnosno gotovo nezamjetno, to je prvo upozorenje da se u tijelu nešto događa i da postoji mogućnost zaraze. Od 3400 osoba koje su sudjelovale u istraživanju i koje su nosile prsten, fokus znanstvenika bio je na 50 osoba koje su na kraju testirane pozitivne na bolest COVID-19. Prsten Oura kod 38 zaraženih osoba prepoznao je promjene i blago povećanje temperature prije nego što su one osjetile simptome.

Slika nije dostupna Yale razvija test na koronavirus koji koristi uzorke sline i testira ga na NBA igračima

Ashley Mason,
koja je sudjelovala u istraživanju, komentirala je kako su osobe koje su kasnije pokazale da su pozitivne na COVID-19 pokazivale minioluju fizioloških promjena prije pojave većih i lakše primjetnih simptoma. Te je promjene prepoznao pametni prsten, što jasno ukazuje na način na koji bi tehnologija mogla pomoći u borbi protiv koronavirusa, ali i drugih bolesti čije bi simptome mogla prepoznati u nekim počecima pa bi liječenje moglo ranije početi.

Sljedeći korak znanstvenika jest razviti algoritam koji bi, na temelju podataka koje prikupi prsten, mogao odmah prepoznati promjene i o njima obavijestiti osobu koja nosi prsten. 

Izvor: Axios
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti