Ivan Pernar tvrdi da su mu hakirali profil na Facebooku, no je li baš tako?

Nije previše jasno što se dogodilo Ivanu Pernaru, ali mi znamo što napraviti ako vam zaista hakiraju Facebook.

Martina Čizmić | 10.04.2019. / 12:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ivan Pernar iznenadio je mnoge kad je na svom profilu na Facebooku napisao da je taj isti profil hakiran.

"Dragi prijatelji, moja stranica je hakirana i preuzeta od 'instant articles' i s glavnog računa sam maknut kao admin, dakle vlasništvo nad stranicom više nije u mojim rukama. Molim bilo koga tko ima ikakve kontakte u Facebooku da se javi kako bih mogao vratiti stranicu jer ne znam proceduru. Hvala!!"

Iako Pernar tvrdi da je njegov račun hakiran, i dalje objavljuje na tom istom profilu.

Da bi cijela situacija bila još zanimljivija, Pernar je za hakiranje "optužio" Facebookovu uslugu "Instant Articles".

No FIA je zapravo izdavačka platforma koja je pokrenuta prije tri godine kako bi se ubrzalo učitavanje članaka koje korisnici dijele na Facebooku. Kako pojašnjavaju iz Facebooka, FIA omogućava do 10 puta brže učitavanje članaka, a čitateljima nudi i dodatne mogućnosti kao što su automatsko pokretanje videa.

Slika nije dostupna Facebookovi Instant Articles od sada dostupni svim korisnicima s iOS-om

Iz Facebooka ističu kako je moguće prijaviti svoju stranicu u FIA sustav te će tako svi koji su administratori na toj stranici imati pristup alatima za objavljivanje na platformi. Nakon toga moguće je povezati web-stranicu sa samom stranicom i dizajnirati izgled članaka.

Navode i slučajeve kad neka stranica nije primjerena za FIA - ako osoba koja prijavljuje stranicu nema ulogu administratora na stranici, ako su već aktivirani Instant Articles, ako stranica krši standarde za monetizaciju ili ako stranica ne ispunjava Facebookove standarde.

Slika nije dostupna Facebook će ispuniti želju velikih medija

Nije baš previše jasno što se Pernaru dogodilo sa stranicom. Možda je netko drugi od administratora aktivirao FIA, a nije javio Pernaru.

Jer Facebook neće automatski aktivirati FIA za bilo koju stranicu na svojoj mreži.

A što ako vam netko zaista hakira profil na Facebooku?

1) Vjerojatno se više nećete moći ulogirati u svoj Facebook račun. Ako imate tako postavljene obavijesti, na e-mail će vam stići obavijest kad se netko ulogirao na vaš račun s neobične lokacije.

2) Prijavite Facebooku hakiranje profila - morat ćete objasniti Facebooku zašto mislite da je netko hakirao vaš profil (našli ste neobičnu objavu koju niste sami objavili, dobili ste obavijest da se netko prijavio na vaš račun, pronašli ste drugi račun koji koristi vaše ime i fotografije, promijenile su se postavke privatnosti na stranici ili nešto drugo što ćete opisati svojim riječima)

3) Ako se možete ulogirati u svoj profil, promijenite lozinku koju koristite za prijavu na Facebook i postavite dvostupanjsku autentifikaciju kako biste spriječili ponovni neovlašteni ulazak.

4) Ako se ne možete prijaviti, morat ćete pričekati da vam se jave iz Facebooka, dokažete da ste vi vlasnik računa te kad vam resetiraju lozinku, osmisliti novu i promijeniti ju što prije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti