Iz Samsunga progovorili o budućnosti pametnih telefona: Možemo očekivati radikalno drukčiji hardver

Južnokorejska kompanija razmišlja o budućnosti na tržištu pametnih telefona koja bi mogla donijeti velike promjene.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.07.2024. / 14:35

TM Roh, Samsung (Foto: Afp)

Najveći novitet koji se pojavio na tržištu pametnih telefona tijekom posljednjeg desetljeća jesu uređaji sa savitljivim ekranima. Dotad je većina telefona, barem po izgledu, bila manje-više slična. Telefoni sa savitljivim ekranom donijeli su potpuno novu formu i nove mogućnosti korištenja uređaja te, barem u teoriji, donose najbolje od dva svijeta - telefona i tableta. U praksi ti uređaji i dalje nisu privukli masovnu publiku, kojoj su savitljivi uređaji i dalje preskupi, a mnogi su i skeptični oko kvalitete ekrana iako je ona sa svakom generacijom sve bolja.

TM Roh, Samsung Poznati Samsungovi planovi: Pred inženjere i dizajnere kompanije stavljen je veliki izazov

Nakon savitljivih telefona, čini se kako u budućnosti možemo očekivati još jednu novu kategoriju smartphonea koja bi trebala biti radikalno drukčija, barem kada te uređaje usporedimo s aktualnim uređajima. Na takvim telefonima radi - Samsung.

Predsjednik njihova odjela mobilnog iskustva (MX) TM Roh u nedavnom je intervju za jedan australski poslovni portal rekao kako se njegova tvrtka fokusira na umjetnu inteligenciju kao dio budućnosti mobilnih telefona. Iako brojne kompanije, uključujući i Samsung, razvijaju i već koriste tu tehnologiju u mobilnim telefonima, čini se kako Roh govori o potpuno drukčijoj stvari. Naime, AI se prvenstveno koristi za različite softverske opcije i usluge poput uređivanja fotografija, stvaranja i sažimanja teksta itd., no šef Samsungova MX odjela sada je spomenuo i mogućnost radikalno drukčijeg hardvera AI pametnih telefona u odnosu na dosadašnje mobilne uređaje te kompanije.

Što to konkretno znači, trenutačno nije poznato jer Roh nije išao u previše detalja, no naglasio je kako je značajan dio istraživanja i razvoja ovog odjela usmjeren upravo prema AI telefonima. Jedino je komentirao kako će takvi AI telefoni biti “mobilniji", dok je sve ostale detalje prepustio našoj mašti. Znači li to da će ekrani telefona postati još veći ili će se možda smanjiti jer ćemo s uređajima više razgovarati i dobivati glasovne odgovore, trenutačno je teško reći.

Samsung U Samsungu trljaju ruke: Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji operativna dobit narasla čak 15 puta

U posljednje vrijeme na tržištu su se pojavili gadgeti koji su bazirani upravo na umjetnoj inteligenciji poput Humane AI Pina ili Rabbita R1. Oni predstavljaju zanimljive inovacije i pokazuju kako se AI može iskoristiti kao naš asistent, a da nije riječ o pametnim telefonima. U većini recenzija ti uređaji ipak nisu dobili dobre ocjene tako da je više riječ o pionirskim gadgetima koji neće privući previše pozornosti ni interesa kupaca, no ipak nam pokazuju potencijal smjer u kojem bi se moglo kretati tržište gadgeta na kojem će glavnu ulogu imati umjetna inteligencija.

 Izvor: GSM Arena

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti