Japanci razvili test koji može otkriti teške slučajeve bolesti COVID-19 prije no što se oni razviju

Rezultati upućuju na to da bi rana testiranja mogla pridonijeti tomu da se ustanovi kojim će pacijentima biti potrebna hospitalizacija.

Martina Bolšec Oblak/K.B. | 25.09.2020. / 12:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Japanski su znanstvenici razvili krvni test za koji kažu da bi mogao poslužiti kao sustav ranog upozorenja na ozbiljnije slučajeve COVID-19 te su u zdravstvene ustanove širom zemlje poslali 500 prototipova uređaja kojima će testirati njegovu učinkovitost.

Istraživači Nacionalnog centra za globalno zdravlje i medicinu zasad su testirali pet spojeva iz krvi 28 pacijenata, pri čemu su ustanovili da očitanje niske razine seruma CCL17 predskazuje razvoj ozbiljnije infekcije koronavirusom.

Rezultati upućuju na to da bi rana testiranja razine spomenutog seruma mogla pridonijeti tomu da se ustanovi kojim će pacijentima biti potrebna hospitalizacija, objavili su u svojem radu objavljenom u rujnu.

Pokaže li se testiranjem da je CCL17 niži od 100 pikograma po mililitru krvi, liječnici će moći zatražiti hospitalizaciju pacijenta, a ako iznosi više od 400, pacijenti će moći ostati kod kuće te se liječniku javljati svaka tri dana, rekao je u petak Reutersu voditelj istraživanja Masaya Sugiyama.

Da bi se potvrdili rezultati te male studije, trebat ćemo više podataka, istaknuo je Sugiyama te dodao da od početka istraživanja na skupini od 28 pacijenata on i kolege i dalje surađuju s jednom japanskom tvrtkom na razvoju prototipa za ispitivanje seruma.

U zemlji se trenutačno koristi gotovo 500 uređaja koji rezultate daju za dvadesetak minuta, rekao je.

Znanstvenici kane zatražiti regulatorno odobrenje za korištenje uređaja u Japanu te razmatraju mogućnost njegova licenciranja i izvoza na inozemno tržište, kazao je Sugiyami, ne želeći otkriti naziv tvrtke koja proizvodi uređaj za testiranje.

Vrlo je važno što prije doznati kod koga će se razviti teži oblik bolesti koji bi mogao rezultirati smrtnim ishodom, a tko bi od pacijenata mogao biti zaražen i proći bez simptoma. Ovakvim bi testiranjem bilo vrlo jednostavno utvrditi tko će 'izvući lošiju kartu', rekao je Sugiyami.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti