Japanci uspješno demonstrirali mogućnosti 6G tehnologije, rezultat je doista zapanjujući

Dok se utire put prema 6G, jedna stvar je jasna: sljedeća evolucija mobilne tehnologije spremna je preoblikovati način na koji se povezujemo i komuniciramo.

Branimir Vorša | 02.05.2024. / 15:40

6G tehnologija
6G tehnologija (Foto: Getty Images)

U sve brže razvijajućem području mobilne tehnologije, 5G je prije tek pet godina postao novi standard, no pogledi programera i inovatora već su uprti u novi horizont - 6G.

Nedavno je revolucionarna demonstracija u Japanu pokazala mogućnosti prototipa bežičnog 6G uređaja, postigavši neviđenu brzinu prijenosa podataka od 100 Gbps. Ta nevjerojatna stopa nadmašuje najbolje performanse 5G za faktor deset i brzinu prosječnog 5G pametnog telefona za 500 puta.

Zajednički napori japanskog telekomunikacijskog diva NTT, mobilnog operatera DOCOMO i elektroničkih divova NEC i Fujitsu urodili su plodom u postizanju zapanjujuće demonstracije 6G tehnologije. Koristeći visokofrekventne pojaseve između 100 GHz i 300 GHz, prototip je uspio prenijeti znatno više podataka od svojih prethodnika.

Europska unija, ilustracija EU korak bliže novom Zakonu o gigabitnoj infrastrukturi

Nova tehnologija, ilustracija U ovoj zemlji gotovo svi stanovnici imaju pristup 5G mrežama, a najčešće ga koriste za...

Iako to postignuće označava značajnu prekretnicu, izazove kao što je ograničeni domet, tek treba riješiti. Unatoč tome, očekuje se da će te prepreke biti prevladane kako ta tehnologija napreduje.

Navedena demonstracija naglašava važnost stalnih inovacija u području komunikacijske tehnologije. Kako očekujemo uvođenje 6G mreža, evolucija hardverskih komponenti bit će najvažnija, s fokusom na povećanje učinkovitosti i smanjenje troškova.

Osim puke brzine i podatkovnog kapaciteta, 6G obećava transformativne aplikacije u raznim industrijama. Od gledanja medija visoke razlučivosti online do besprijekorne komunikacije među autonomnim vozilima, potencijal 6G tehnologije je velik i dalekosežan.

Iako će do komercijalne dostupnosti 6G mreža proći godine, uspjeh ovih ranih demonstracija nudi pogled u budućnost povezivosti i inovacija.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti