Japanska sonda na malenom asteroidu traži tragove nastanka života na Zemlji

Vjeruje se da su se asteroidi formirali na počecima solarnog sustava i znanstvenici kažu kako Ryugu možda sadrži organsku tvar koja je mogla pridonijeti nastanku života na Zemlji.

Martina Čizmić | 22.02.2019. / 14:37

Hayabusa2 (Foto: JAXA)

Japanska svemirska sonda nazvana po jastrebu Hayabusa 2 sletjela je na asteroid udaljen više od 300 milijuna kilometara od Zemlje u misiji traženja tragova o podrijetlu života, rekla je u petak Japanska svemirska agencija.

Slijetanje svemirske letjelice na asteroid Ryugu promjera samo 900 metara uspjelo je nakon što je prvi pokušaj u listopadu odgođen jer je bilo teško odabrati mjesto za slijetanje na kamenitoj površini asteroida.

Japanska agencija za svemirsko istraživanje (JAXA) rekla je u petak kako je Hayabusa 2 ispalio malene projektile u površinu Ryugua da bi prikupio djeliće za koje se znanstvenici nadaju da će ih svemirski brod donijeti nazad na Zemlju, gdje će biti analizirani.

Ovo je druga japanska svemirska letjelica koja je sletjela na neki asteroid nakon što je Hayabusa sletio na asteroid Itokawa u blizini Zemlje 2005. Bio je prvi koji je donio prašinu asteroida na Zemlju, mada ne onoliko koliko se očekivalo.

Vjeruje se da su se asteroidi formirali na početcima solarnog sustava i znanstvenici kažu kako Ryugu možda sadrži organsku tvar koja je mogla pridonijeti nastanku života na Zemlji.

JAXA-in plan je da Hayabusa 2 poleti s Ryugua i ponovno sleti na njega do tri puta. Lansiran je u prosincu 2014. i predviđeno je da se vrati na Zemlju krajem 2020.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti