Jeste li "poremećeni gamer" ili još ima nade za vas?

Osim što će otkriti više o samim "ovisnicima", test bi im trebao ukazati i na to što zapravo uzrokuje ovisnost.

Martina Čizmić | 04.06.2019. / 07:34

Gameri (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Opsesivno igranje videoigara više nije problem u ponašanju, već je, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, klasificirano kao poremećaj. No kako prepoznati i dijagnosticirati "poremećaj igranja" kao bolest?

Grupa znanstvenika iz Velike Britanije, Kine i Australije zajedno je osmislila prvi psihološki test za detektiranje poremećaja igranja videoigara.

Test bi trebao pomoći gamerima da prepoznaju svoje navike igranja i potom ih usporede s ostalima kako bi utvrdili pretjeruju li ili su u "granicama normale". Kao smjernice korišteni su kriteriji Svjetske zdravstvene organizacije.

Iako test može pomoći u otkrivanju poremećaja, znanstvenici ističu kako će podatke koristiti i u stvaranju najveće studije o ovisnosti o igranju videoigara. Osim što će otkriti više o samim "ovisnicima", test bi im trebao ukazati i na to što zapravo uzrokuje ovisnost.

Želite li i sami provjeriti spadate li u kategoriju "običnih, rekreativnih gamera" ili ste pak prešli granicu i postali "poremećeni gamer", ispunite test.

Ne samo da ćete pomoći sebi jer ćete osvijestiti svoje igračke navike, već ćete pomoći i znanstvenicima da lakše otkriju zašto i kako do ovisnosti uopće dolazi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti