Još dvije države donijele odluku o zabrani prodaje vozila na fosilna goriva nakon 2035.

Potpisnici - među kojima se nalaze države, lokalne zajednice i tvrtke - obvezali su se na stopostotnu prodaju vozila s nultom emisijom do 2035. na vodećim tržištima i do 2040. širom svijeta.

Hina | 17.11.2022. / 08:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Francuska i Španjolska u četvrtak su se pridružile inicijativi da se prodaja vozila s benzinskim i dizelskim pogonom zabrani nakon 2035. - pet godina ranije nego što je to predviđao prethodni plan - u sklopu nastojanja da se ubrza prijelaz na niskougljično gospodarstvo.

Volvo XC40 Recharge Optimizam u Volvu: Električna vozila uskoro bi se po cijeni mogla izjednačiti s benzincima

Te dvije zemlje svoje su obećanje dale na razgovorima o klimi COP27 u egipatskom gradu Šarm el Šeiku. Francuska i Španjolska tako su se našle u skupini novih potpisnika Deklaracije o vozilima s nultom emisijom (ZEVD), pokrenute na prošlogodišnjoj konferenciji u Glasgowu.

Potpisnici - među kojima se nalaze države, lokalne zajednice i tvrtke - obvezali su se na stopostotnu prodaju vozila s nultom emisijom do 2035. na vodećim tržištima i do 2040. širom svijeta.

Električni automobil - Ilistracija - 1 Neobičan dogovor: Saudijska Arabija udružila snage s Kinezima i kreće u proizvodnju vlastitih električnih automobila

Ukupan broj potpisnika te deklaracije sada iznosi 214, u odnosu na 130 godinu dana ranije. Ubuduće će ZEVD nadzirati nova grupa, Koalicija za ubrzavanje do nule, čiji je cilj pomoći potpisnicima da provedu svoje obveze.

Kreatori politike žele smanjiti ili eliminirati emisije stakleničkih plinova iz automobila, kamiona i drugih oblika prijevoza. Zrakoplovstvo i brodarstvo teže je dekarbonizirati, ali tehnologija niske emisije za manja vozila dobro je uspostavljena i brzo se širi.

Električni automobili, ilustracija Raste potražnja za električnim automobilima i hibridima u EU-u, zauzeli 43 posto tržišta

Podaci koje je objavio Bloomberg pokazuju da će 2022. biti rekordna godina za prodaju vozila s nultom emisijom, pri čemu će električna vozila činiti 13,2 posto ukupne prodaje u prvoj polovici godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti