Južna Koreja uspješno testirala prvu svemirsku raketu na kruto gorivo

Ističu da je raketa na kruto gorivo razvijena "isključivo korejskom tehnologijom".

Hina | 30.03.2022. / 11:01

Raketa, ilustracija (Foto: Getty Images)

Južnokorejska vojska objavila je da je u srijedu prvi put uspješno ispalila svemirsku raketu na kruto gorivo, što je potez za koji tvrdi da će u konačnici pridonijeti lansiranju satelitskih konstelacija čija je svrha uspješnije praćenje prijetnji, poput onih koje stižu iz Sjeverne Koreje.

Lansiranje je prvi test ovog tipa otkako su se Južna Koreja i Sjedinjene Države prošle godine dogovorile da će ukinuti više desetljeća duga ograničenja koja se odnose na razvoj balističkih projektila i raketa Južne Koreje, a uslijedilo je manje od tjedan dana nakon što je Sjeverna Koreja izvela svoj najveći raketni test dosad.

SLS Stometarski kolos: NASA prikazala raketu s kojom kreće u novo osvajanje Mjeseca

Uspjeh probnog lansiranja ovoga svemirskog lansera na čvrsti pogon važna je prekretnica u jačanju obrambene moći našega neovisnog vojnog svemirskog nadzornog i izviđačkog polja u vrlo kritičnom trenutku, objavilo je ministarstvo obrane, podsjećajući na prošlotjedno testiranje interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) koji je ispalila Sjeverna Koreja.

U priopćenju stoji i da je ministar obrane pratio lansiranje rakete razvijene "isključivo korejskom tehnologijom".

U listopadu je Južna Koreja izvela prvo probno lansiranje rakete na tekuće gorivo Nuri, svojega prvog svemirskog lansirnog vozila domaće proizvodnje.

Slika nije dostupna Ostaci nečije rakete udarili u Mjesec i napravili novi krater - vjerojatno

Nuri je lansiran i poletio je, no nije uspio u potpunosti postaviti svoj korisni pokusni teret u orbitu, što je rezultiralo djelomičnim ispunjenjem ciljeva probnog lansiranja koje predstavlja veliki skok u sklopu ambicioznih svemirskih planova zemlje.

Za razliku od Nurijeva dizajna na tekuće gorivo, raketa na kruto gorivo, poput one testirane u srijedu, jednostavnija je i jeftinija, kada su posrijedi razvoj i proizvodnja te je brža za lansiranje, priopćilo je ministarstvo obrane.

U objavi stoji i da ministarstvo s vremenom kani upotrijebiti raketu koja će lansirati manji satelit ili više mini satelita u nisku orbitu Zemlje, a kasnije namjerava neke tehnologije 'prebaciti' u privatni sektor da bi se pridonijelo revitalizaciji domaće svemirske industrije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti