Kako privući žene u avijaciju? Pokažite im inspirativne uzore!

Zrakoplovna tvrtka se s dvije pilotkinje uključila u globalni projekt Dreams Soar

Martina Čizmić | 26.07.2017. / 14:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je broj žena u avijaciji sve veći, još uvijek je vidjeti ženu u kokpitu više iznimka nego pravilo. Upravo kako bi skrenula pozornost na žene u avijaciji i njihovu ulogu u rastu i razvoju industrije, zrakoplovna tvrtka Emirates nedavno je u svom sjedištu u Dubaiju ugostila Shaestu Waiz koja je sudjelovala u izazovu u simulatoru leta zrakoplova Boeing 777.

Waiz je pilotkinja i osnivačica Dreams Soara, Inc. (DSI), neprofitne organizacije čija je misija putem globalnog projekta motivirati mlade žene da se školuju i postanu nova generacija STEM-a (Science, Technology, Engineering and Math) i zrakoplovnih stručnjakinja. Projekt uključuje samostalnu letačku misiju u kojoj Waiz upravlja jedno-motornim zrakoplovom Beechcraft Bonanza A36 kako bi obišla svijet. Na putovanju od gotovo 47.000 kilometara proletjet će kroz ukupno 18 zemalja na pet kontinenata, a kao jedna od 34 postaja na tom putovanju našao se i Dubai.

Shaestu je na Emirates Aviation Collegeu dočekala Bakhita Al Muheiri, pilotkinja koja upravlja zrakoplovom Boeing 777. Bakhita je ujedno i jedna od najmlađih Emiratesovih pilotkinja iz Emirata – ima samo 24 godine. Počela je letjeti 2016. godine, a nakon što je završila nacionalni program školovanja kadeta pilota (National Cadet Pilot Programme) u letu je provela više od 1.100 sati. Nakon kratkog dogovora, Shaesta i Bakhita započele su simulacijski izazov u kokpitu Boeinga 777 – polijetanje, slijetanje i upravljanje zrakoplovom na dodijeljenoj ruti.

„Kroz naš nacionalni program školovanja kadeta pilota želimo osposobiti novu generaciju pilotkinja te stvoriti okruženje koje ih cijeni i potiče da napreduju i preuzmu veću ulogu unutar naše industrije. Također, vjerujemo da je jedan od načina pronalaska novih kvalitetnih pilota u današnje vrijeme upravo motiviranje talentiranih žena da odaberu karijeru u zrakoplovstvu“, izjavio je Adel Al Redha, izvršni potpredsjednik i glavni direktor operacija (Executive Vice President and Chief Operations Officer) zrakoplovne tvrtke Emirates.

„Doista sam inspirirana Shaestinom pričom. Kao prva civilna pilotkinja iz Afganistana, pokazala je da je svijet prepun mogućnosti i kad ženama predstavimo širok raspon karijera u području STEM-a i zrakoplovstva potičemo njihov interes za ulazak u industriju koja se brzo razvija i nudi mnogobrojne mogućnosti“, rekla je nakon leta u simulatoru sa Shaestom, Bakhita Al Muheiri.

I Shaesta je oduševljena mogućnostima koje simulator pruža, ali i vremenom provedenim s Bakhitom.

„Zrakoplov ne zna jeste li žena ili muškarac, koja je vaša religija ili životna priča. On se kreće na temelju naredbi pilota. Vrijeme provedeno s Bakhitom u simulatoru Boeinga 777, slušanje njezine motivirajuće priče i uvid u način na koji Emirates pomaže u stvaranju prilika za mnoge mlade žene probudilo mi je nadu da će više autoriteta iz područja zrakoplovstva uložiti svoje vrijeme i energiju u inspiriranje novih generacija. Moramo raditi zajedno i koristiti naše resurse kako bismo stvorili bolju budućnost“, istaknula je.

Emiratesova ženska pilotska posada okuplja 24 nacionalnosti u dobi od 20 do 59 godina. Emirates također ima prvu arapsku pilotkinju zrakoplova Airbus A380, kao i najmlađu pilotkinju iz Emirata koja upravlja zrakoplovom A380. Osim toga, zapošljava visokokvalificirane stručnjakinje koje rade kao zrakoplovne inženjerke, mehaničarke i tehničarke za održavanje i popravke zrakoplova. Žene također rade na ključnim pozicijama u operacijama leta u aviokompaniji.

Generalno civilno zrakoplovstvo UAE-a (UAE General Civil Aviation Authority) je nakon leta u simulatoru ugostilo Shaestu u Dubai Mallu gdje je razgovarala s mladim djevojkama i ženama o svojim iskustvima i projektu Dreams Soar. Bakhita Al Muhairi te kadetkinje Khalid Ali Al Mansoori i Maryam Yousuf Bin Ismail također su podijelile svoja iskustva vezana uz rad u zrakoplovstvu kako bi dodatno motivirale prisutne mlade žene da odaberu ovaj poziv.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti