Nedavni istup zviždačice koja ih je optužila da stavljaju profit ispred sigurnosti korisnika, kao i višesatni pad platformi kojima se služe milijarde korisnika, samo su dio problema s kojima se suočava Facebook. Neki od tih problema odnose se i na razne tužbe. U jednoj od njih optužuje se kompanija da u razdoblju prije skandala s Cambridge Analyticom nije poduzela sve što je bilo u njenoj moći da zaštiti korisnike i njihovu privatnost.

Dok same tužbe nisu novitet, u ovom je slučaju posebno zanimljiv zahtjev suca koji od Facebooka traži da pronađu sve bilješke koje je Mark Zuckerberg pisao od 2006. godine, a koje nisu uništene i mogle bi biti važne za parnicu.

Dakle, riječ je o razdoblju kada je Zuckerberg imao 22 godine i tek je dvije godine ranije pokrenuo Facebook. Te su bilježnice s bilješkama važne jer, prema knjizi novinara Stevena Levyja objavljenoj prošle godine, one mogu sadržavati informacije ključne za konkretnu tužbu. Naime, u tužbi se tvrdi kako je Zuckerberg namjerno pogazio svoja obećanja o privatnosti korisnika kako bi na njima zaradio, odnosno unovčio brojne podatke koje o njima prikuplja. Dakle, dok su Zuckerberg i Facebook tvrdili da se brinu za svoje korisnike i njihovu privatnost, na kraju su te podatke, kao i povjerenje korisnika prodali.

Prema Levyju, te bilješke sadrže detaljnu verziju Zuckerbergove vizije proizvoda - uključujući i njegov odnos prema korisnicima koji sami trebaju odrediti i kontrolirati tko bi mogao vidjeti informacije o njima. Sudac smatra kako je moguće da bi upravo bilješke napisane prije 15 godina mogle u sebi sadržavati planove za buduće opcije za Facebook.

Odvjetnici koji predstavljaju najveću društvenu mrežu na svijetu uložili su prigovor na takvu odluku te smatraju da je jedini razlog za njeno donošenje stvaranje pritiska na Facebook zlostavljanjem i sramoćenjem njenog izvršnog direktora. Također, naglašavaju i kako je Zuckerberg bilježnice s bilješkama uništio na nagovor odvjetnika koji je smatrao da bi one mogle postati dokazi u nekim budućim tužbama (što se i dogodilo).

No čak i da neke takve njegove bilješke iz sredine dvijetisućitih postoje, smatraju kako je potpuno apsurdno povezivati tadašnja razmišljanja Marka Zuckerberga s tužbama podignutim desetljeće i više kasnije.

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju