Sudac naredio Facebooku da pronađu Zuckerbergovu bilježnicu s bilješkama iz - 2006. godine, sadrže ključne informacije za tužbu

Sudac misli da bi ono što je Zuckerberg pisao prije 15 godina moglo pomoći u slučaju u kojem je Facebook optužen da nije brinuo o privatnosti korisnika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.10.2021. / 15:09

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nedavni istup zviždačice koja ih je optužila da stavljaju profit ispred sigurnosti korisnika, kao i višesatni pad platformi kojima se služe milijarde korisnika, samo su dio problema s kojima se suočava Facebook. Neki od tih problema odnose se i na razne tužbe. U jednoj od njih optužuje se kompanija da u razdoblju prije skandala s Cambridge Analyticom nije poduzela sve što je bilo u njenoj moći da zaštiti korisnike i njihovu privatnost.

Slika nije dostupna Zuckerberg progovorio: "Proveo sam mnogo vremena razmišljajući..."

Dok same tužbe nisu novitet, u ovom je slučaju posebno zanimljiv zahtjev suca koji od Facebooka traži da pronađu sve bilješke koje je Mark Zuckerberg pisao od 2006. godine, a koje nisu uništene i mogle bi biti važne za parnicu.

Dakle, riječ je o razdoblju kada je Zuckerberg imao 22 godine i tek je dvije godine ranije pokrenuo Facebook. Te su bilježnice s bilješkama važne jer, prema knjizi novinara Stevena Levyja objavljenoj prošle godine, one mogu sadržavati informacije ključne za konkretnu tužbu. Naime, u tužbi se tvrdi kako je Zuckerberg namjerno pogazio svoja obećanja o privatnosti korisnika kako bi na njima zaradio, odnosno unovčio brojne podatke koje o njima prikuplja. Dakle, dok su Zuckerberg i Facebook tvrdili da se brinu za svoje korisnike i njihovu privatnost, na kraju su te podatke, kao i povjerenje korisnika prodali.

Prema Levyju, te bilješke sadrže detaljnu verziju Zuckerbergove vizije proizvoda - uključujući i njegov odnos prema korisnicima koji sami trebaju odrediti i kontrolirati tko bi mogao vidjeti informacije o njima. Sudac smatra kako je moguće da bi upravo bilješke napisane prije 15 godina mogle u sebi sadržavati planove za buduće opcije za Facebook.

Slika nije dostupna Kome trebaju Facebook i WhatsApp? Milijuni se okrenuli Signalu, Viberu i Telegramu

Odvjetnici koji predstavljaju najveću društvenu mrežu na svijetu uložili su prigovor na takvu odluku te smatraju da je jedini razlog za njeno donošenje stvaranje pritiska na Facebook zlostavljanjem i sramoćenjem njenog izvršnog direktora. Također, naglašavaju i kako je Zuckerberg bilježnice s bilješkama uništio na nagovor odvjetnika koji je smatrao da bi one mogle postati dokazi u nekim budućim tužbama (što se i dogodilo).

No čak i da neke takve njegove bilješke iz sredine dvijetisućitih postoje, smatraju kako je potpuno apsurdno povezivati tadašnja razmišljanja Marka Zuckerberga s tužbama podignutim desetljeće i više kasnije.

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti