Kanadski znanstvenici napravili računalne igre koje se mogu igrati umrežene između više autonomnih vozila

Kanadski znanstvenici osmislili su računalne igre za autonomne automobile koje mogu igrati igrači iz više vozila u blizini. Nakon testiranja sustava, sudionici su im otkrili i jednu zanimljivost kojoj se nisu nadali.

Branimir Vorša | 18.11.2019. / 15:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Programeri s kanadskog Sveučilišta Waterloo dizajnirali su računalne igre koje putnici u autonomnim vozilima mogu igrati umreženi s putnicima drugih autonomnih vozila u blizini. Napravili su tri računalne igre koje se mogu igrati u mreži autonomnih vozila te najavili i druge uzbudljive oblike računalnih igara za vozila.

Računalne igre koje su napravili, osmišljene su za poluautonomna vozila 3. razine ili više. Ti tipovi vozila posjeduju minimalne sposobnosti praćenja okoline i mogu donositi samostalne odluke temeljem tih informacija.

Slika nije dostupna Kako je 16-godišnjak zaradio tri i pol milijuna dolara: Stručnjaci upozoravaju - ovo nimalo nije bezazleno

Slika nije dostupna Dvojica Nijemaca pokazala kako je moguće spojiti umjetnički pristup i modernu tehnologiju u zanimljivu i neobičnu videoigru

Kako autonomna vozila počinju mijenjati konvencionalna vozila, putnici u njima će imati znatno više slobodnog vremena nego što je to uobičajeno. To vrijeme se može iskoristiti za čitanje knjige, gledanje filma, obavljanja poslova ili surfanje po internetu. Ipak, ne mora sve što radite biti izolirano. Možete igrati računalne igre s drugim ljudima u autonomnim vozilima blizu vas dok se vozite. Igre će se događati u stvarnoj okolini, tako da vozači neće morati skidati pogled s ceste, pojašnjava Matthew Lakier, koji pohađa doktorski studij na spomenutom kanadskom sveučilištu.

Lakier i njegovi kolege smatraju da samovozeći automobili imaju brojne pametne tehnologije koje ih čine sigurnima te da će tehnologije komunikacije vozilo-na-volilo (V2V) i zasloni na vjetrobranskom staklu (HUD) biti standardi u budućnosti.

V2V tehnologija omogućuje automobilima da u svakom trenutku daju do znanja jedan drugom gdje se nalaze u prometu, u odnosu jedan na drugog, a zaslon na vjetrobranskom staklu vozačima će davati sve relevantne informacije o brzini vozila i uvjetima na cesti.

Da bi napravili tri računalne igre za, u biti LAN način igranja u autonomnim automobilima, istraživanjem su otkrili da se dosad nije previše pažnje davalo računalnim igrama baziranim na platformi više vozila odjednom.

Nakon toga napravili su simulator vožnje u virtualnoj stvarnosti s računalno vođenim vozilima u prometu te pametnim igračima kojima isto tako upravlja računalo.

Neočekivan odgovor

Dvanaest sudionika sudjelovalo je u njihovoj studiji, a nakon što su odigrali, dali su svoje ocjene za spomenute tri igre. Povremeno bi obavljali i zadaće preuzimanja kontrole nad vozilom, a ispunili su i upitnik o iskustvu igrača te odogovorili na pitanja u formi poluintervjua.

Ukupno gledano, sudionici su igre ocijenili visoko u smislu koliko se u njih može udubiti, tu je bila i pozitivna reakcija na spajanje HUD-ova u igrama, a različiti stilovi tih igara nisu značajno utjecali na vrijeme obavljanja radnji preuzimanja zadataka. Sudionici su bili sretni igrati sa strancima. Primjerice, rekli su da na taj način mogu začeti i spontan odnos s drugim ljudima na cesti, rekao je Lakier.

Izvor: Tech Xplore

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti