Kina djeci ograničila videoigre na tri sata tjedno

Kina je djeci ispod 18 godina zabranila da igraju videoigre više od tri sata tjedno, nastojeći smanjiti ovisnost koju su vlasti svojedobno nazvale "duhovnim opijumom".

Hina | 31.08.2021. / 07:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova pravila objavljena u ponedjeljak dio su šire kampanje Pekinga koji želi osnažiti kontrolu nad društvom i ključnim gospodarskim sektorima, uključujući tehnologiju, školstvo i tržište nekretnina nakon višegodišnjeg strelovitog rasta.

Ograničenja, koja se odnose na sve platforme uključujući pametne telefone, veliki su udarac globalnoj industriji videoigara kojoj su mladi igrači najisplativije tržište.

Njima se djeci ispod 18 godina ograničava vrijeme za igre na jedan sad dnevno, od 20 do 21 sat i to samo petkom, subotom i nedjeljom, prenosi državna novinska agencija Xinhua. Sat dnevno moći će igrati i državnim blagdanima.

Pravila regulatora, Nacionalne agencije za medije i izdavaštvo dolaze u vrijeme obračuna Pekinga s kineskim tehnološkim gigantima poput Alibabe i Tencent Holdinga.

Kampanja koja cilja na ono što država naziva "divlji rast" nekih kompanija dovela je do gubitka milijardi dolara na tržištima dionica u Kini i u inozemstvu.

Tinejdžeri su budućnost naše domovine, rekao je glasnogovornik agencije. Zaštita tjelesnog i mentalnog zdravlja mladih je u vitalnom interesu nacije i povezana je s kultiviranjem mlađih generacija u vrijeme nacionalnog pomlađivanja, dodao je, prenosi Xinhua.

Kompanije koje izrađuju videoigre neće smjeti djeci nuditi usluge izvan određenoga vremena i morat će uvesti verifikacijske sustave u realnom vremenu, priopćio je regulator koji nadzire tržište videoigara.

Pravilima iz 2019. Kina je bila ograničila mlađima od 18 godina igranje videoigara na sat i 30 minuta bilo koji dan i tri sata blagdanima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti