Amazon je svojim Kindle Fireom žestoko krenuo na tržište tableta te za sada izgleda kako mu i dobro ide, no koliko Amazon gubi po svakom uređaju?

Kao i za većinu uređaja, tako i za Kindle Fire svi želimo znati koliko taj uređaj zapravo košta jednog Amazona da ga sastavi?

IHS iSuppli je zavirio u detalje hardvera Fire-a i došao do zaključka kako svi dijelovi zajedno koštaju 201.70 dolara, što znači da Amazon gubi 2.70 dolara po svakom prodanom uređaju.

Nakon što su analizirali tablet IHS iSuppli utvrdio je da samo materijali za Fire koštaju 185.60 dolara, te da je ukupni trošak -- uključujući i proizvodnju -- Kindle Firea 201.70 dolara. Poznato je također da Amazon gubi na svakom primjerku običnog Kindlea koji se prodaje po maloprodajnoj cijeni od 79 dolara.


Korisnici se žale na probleme sa WiFi-em kod Amazonovog Kindle Firea


No Amazon ne zarađuje od prodaje hardvera, kaže Andres Rassweiler, stariji direktor IHS-a, Amazon zarađuje na plaćenom sadržaju i ostalim proizvodima koje tvrtka kani prodavati kupcima kroz sam Kindle.

Sličan model primjenjuju gotovo svi tele operateri na način da vam prodaju uređaj za petstotinjak kuna na ugovor od dvije godine, gdje oni zarađuju na vašim razgovora, SMS-u i internetskom prometu.

IHS također navodi kako se cijena od 201.70 dolara odnosi samo na dijelove te proizvodnju, a tu nisu uključeni softver, licenciranje, marketing, naknade i ostali troškovi. Cijelo izvješće IHS-a možete pročitati ovdje.

Photo via iFixit

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju