Kinezi kopirali Apple: 'Ovo je potpuno novi nivo kopiranja proizvoda'!

Kineska kompanija Xiaomi poznata je kao kineski Apple, a njihov novi telefon i softver ponovno su 'posudili' dizajn od Applea

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.08.2014. / 08:37

Kinezi kopirali Apple: 'Ovo je potpuno novi nivo kopiranja proizvoda'!

Kinesku kompaniju Xiaomi mnogi su prozvali 'kineskim Appleom', dok njenog izvršnog direktora zbog načina na koji se oblači i predstavlja nove proizvode nazivaju 'kineskim Steveom Jobsom'. Na početku je ova kompanija bila ponajviše poznata po kopiranju Appleovih proizvoda te su njihovi prvi pametni telefoni i prvi tablet bili prilično slični Appleovom iPhoneu i iPadu.

U posljednje vrijeme Xiaomi postaje sve važniji igrač na kineskom tržištu, a imaju velike planove i za međunarodna tržišta pa mnogi tržišni analitičari vjeruju kako bi mogli postati velika prijetnja i mobilnim velikanima poput Applea i Samsunga. No, iako ova kompanija sve više napreduje i postaje sve popularnija među korisnicima pametnih telefona u Kini, čini se da neke ranije navike ipak nisu previše promijenili. Naime, s novom verzijom svog mobilnog operativnog sustava MIUI 6 koji je baziran na Googleovom Androidu, Xiaomi je dosegao 'potpuno novi nivo kopiranja', komentirali su njihov novi softver na Business Insideru. Sučelje MIUI 6 koristit će se u nadolazećem modelu njihovog pametnog telefona Mi 4 (na BI-u kažu da je i ovaj telefon sličan iPhoneu 5) te je njegov dizajn s naglaskom na jednostavnost i boje jako sličan dizajnu Appleovog mobilnog operativnog sustava za iPhone iOS 7. Kolika je sličnost ovog Xiaomijevog softvera s iOS-om pogledajte u tri primjera u kojima su uspoređene postavke te aplikacije kompasa i kalendara.

Što se samog telefona tiče, na Cnetu su isprobali Mi 4 i naglasili su kako ovaj smartphone nudi gotovo sve što korisnici žele od današnjeg naprednog telefona – odlične performanse i kvalitetnu kameru po cijeni koja je predobra da bi se propustila, a kao jedan od najvećih problema spominju činjenicu da je dostupan na limitiranom broju tržišta. Kada se Xiaomi s vremenom proširi i na veći broj tržišta, čini se da bi ova kompanija zaista mogla predstavljati opasnu prijetnju najvećim mobilnim kompanijama i, zahvaljujući odličnom hardveru i niskoj cijeni, uzeti im dobar dio tržišta. 

Foto: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti