Klimatske promjene imaju još jednu neželjenu posljedicu - najezdu komaraca koji prenose bolesti

Klimatske promjene postavljaju nove izazove u kontroli najezde komaraca, pogotovo onih koji još i prenose bolesti.

Branimir Vorša | 31.05.2023. / 09:55

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Getty Images)

Globalne tvrtke za kontrolu štetočina razvijaju strategije za rješavanje problema širenja komaraca koji prenose bolesti u nova područja zbog klimatskih promjena. Rentokil Initial, najveći svjetski pružatelj usluga kontrole štetočina, uspostavio je takozvanu "krvavu sobu" za proučavanje ponašanja komaraca te kako bi povećao svoje znanje o tim insektima.

Komarci, ilustracija Muče vas komarci? Znanstvenici imaju zanimljiv prijedlog kako ih izbjeći

Porast vrijednosti tržišta

Očekuje se da će globalno tržište za suzbijanje komaraca porasti s 1,6 milijardi dolara iz 2021. godine na 2,1 milijardu dolara do 2026. godine, potaknuto ukupnom godišnjom stopom rasta od 5,8 posto.

Rentokil koristi larvicide za uklanjanje mjesta razmnožavanja i ciljano prskanje adulticida za suzbijanje zrelih komaraca. Wellcome Trust, dobrotvorna zaklada fokusirana na istraživanje zdravlja sa sjedištem u Londonu, procjenjuje da će klimatske promjene do 2050. godine izložiti dodatnih 500 milijuna ljudi komarcima koji prenose bolesti.

Problematični azijski tigrasti komarac

U Europi je trenutačni trend da se Aedes albopictus (azijski tigrasti komarac) kreće prema sjeveru, prvenstveno u Italiji, južnoj Francuskoj i Španjolskoj, kaže Andy Ransom, izvršni direktor Rentokil Initiala.

Navedena vrsta komaraca prenosi bolesti poput denge, žute groznice, zike i drugih. Wellcome Trust razvija bazu podataka za praćenje zaraznih bolesti osjetljivih na klimu i upozorava na sve veću zabrinutost u vezi s bolestima koje šire komarci i krpelji.

Branimir Hackenberger Kutuzović u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Stručnjak upozorava: "Mogli bi nam donijeti različite nove bolesti, a možemo očekivati i ponovnu pojavu malarije"

Klimatske promjene učinile svoje

Klimatske promjene također su utjecale na širenje drugih nametnika, uključujući i termite. Sjeverne regije SAD-a sada se suočavaju s termitima na područjima na kojima prije nisu bili prijavljeni.

Rastuće temperature zbog klimatskih promjena stvaraju povoljnije uvjete za cikluse razmnožavanja vrsta koje su ovisne o temperaturi. Međutim, utjecaj na raznolikost i brojnost vrsta varira, a neke europske zemlje postale su pogodnije za invazivne insekte poput komaraca.

Komarci bi se tamo mogli bolje nastaniti ili preživjeti, rekao je Kris Murray, profesor promjene okoliša i zdravlja.

Azijski tigrasti komarac, porijeklom iz jugoistočne Azije, proširio se većim dijelom južne i srednje Europe. Francuska je zabilježila najveći broj slučajeva denga groznice koju prenosi taj komarac, a njegova bi prisutnost u Ujedinjenom Kraljevstvu mogla postati vjerojatnija zbog klimatskih promjena. Osim toga, obični kućni komarac, Culex pipiens, mogao bi se povećati u obilju u Ujedinjenom Kraljevstvu, povećavajući rizik od izbijanja virusa Zapadnog Nila.

Komarci: Ilustracija - 2 Zbog klimatskih promjena šire se invazivne vrste: "To su najsmrtonosnije životinje na svijetu"

Klimatske promjene postavljaju nove izazove u predviđanju odgovora ciklusa razmnožavanja komaraca na temperaturne promjene. Prikladnost okoliša za komarce može se povećati s porastom temperature, ali postoji i gornja granica iznad koje se njihovi reproduktivni procesi mogu prekinuti. Tvrtke za kontrolu štetočina rade na rješavanju tih izazova i razvijaju učinkovite strategije za borbu protiv širenja komaraca koji prenose bolesti.

Izvor: Financial Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti