Koliko je zapravo velika naša galaksija? Ni znanstvenici se ne mogu dogovoriti

Znanstvenici su u obzir uzeli i masu planeta, zvijezda i drugih svemriskih tijela, ali i masu tamne tvari koja se nalazi u galaksiji.

Martina Čizmić | 15.12.2019. / 09:05

Mliječna staza (Foto: AFP)
Mliječna staza (Foto: AFP) (Foto: Afp)

 Koliki je točno svemir, teško je izmjeriti. No, isto je tako teško izmjeriti koliko su velike pojedine galaksije, jer one zapravo nemaju čiste granice.

To ipak nije obeshrabrilo znanstvenike da pokušaju procijeniti veličinu naše galaksije - Mliječne staze.

Prema posljenjoj strudiji koja je objavljena u Live Scenceu, znanstvenici su procijenili kako Mliječna staza zapravo ima 890 milijardi puta veću masu od Sunca.

Slika nije dostupna Supermasivna crna rupa pokazala tko je gazda u Mliječnoj stazi: Izbacila zvijezdu prema svemirskom ništavilu

Brojka je to koju je veoma teško uopće zamisliti pa su znanstvenici to pokušali objasniti mjerama koje su ljudima bliže. Tako su masu Mliječne staze opisali i kao 1,8 septilijuna kilograma (septilijun je jedan s 42 nule iza njega).

Znanstvenici su u obzir uzeli i masu planeta, zvijezda i drugih svemriskih tijela, ali i masu tamne tvari koja se nalazi u galaksiji.

Upravo im je tamna tvar zadala najviše glavobolje jer, bez obzira na to koliko ju znanstvenici istražuju, još uvijek nisu u potpunosti sigurni što točno ona je i kako nastaje. No, izračunali su kako upravo ta tamna tvar sačinjava oko 93 posto mase cijele Mliječne staze.

Zanimljivo je kako je ova studija druga studija ove godine koja se bavi veličinom Mliječne staze. Ranije objavljena studija u The Astrophysical Journal, navela je kako je masa Mliječne staze oko 1,5 bilijuna solarnih masa (odnosno masa našeg Sunca).

Varšavski teleskop i galaktički Cefeidi Znanstvenici otkrili zanimljive "obline" u našoj galaksiji

S obzirom na veliku razliku u procjenama, možemo reći da znanstvenici i dalje nisu potpuno sigurni koliko je velika naša galaksija. Iz perspektive prosječnog čovjeka na Zemlji, možemo reći da je - zaista velika.

Izvor: NewKerala.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti