Konkurenti Tesli: Baidu i Geely pokreću kompaniju za razvoj električnih vozila

U novoj kompaniji Geely će biti zadužen za dizajn i proizvodnju automobila, dok će se ekipa iz Baidua baviti softverom i pametnim tehnologijama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.01.2021. / 14:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vodeću riječ na automobilskom tržištu u budućnosti možda neće voditi tradicionalne kompanije koje su dominirale ovom industrijom posljednjih desetljeća, već tehnološke kompanije koje malo-pomalo osvajaju ili su spremne na osvajanje tržišta. Najbolji primjer za to je Tesla, električni pionir te danas najvrjednija automobilska kompanija, ali i Google, odnosno Waymo, a o potencijalnom tržištu najbolje govori činjenica i da Apple namjerava ući na njega s vlastitim vozilom ili barem softverom.

Slika nije dostupna Radikalna promjena: Komentar prvog čovjeka Volkswagena najbolje pokazuje smjer u kojem se kreće automobilska industrija

Velike planove na ovom tržištu ima još jedna tehnološka kompanija – Baidu. Kineska kompanija najpoznatija po internetskoj tražilici (koja je ranije prozvana kineskim Googleom), zajedno s Geelyjem pokrenut će novu kompaniju za proizvodnju električnih automobila. Prema Tech Cruncheu, Geely, koji je u Europi postao poznat nakon preuzimanja Volva, bit će zadužen za dizajn i proizvodnju automobila, dok će Baidu biti zadužen za pametne tehnologije i softver.

Vjerujemo da će s kombinacijom Baiduove stručnosti u segmentu pametnog transporta, povezanih vozila i autonomne vožnje s Geelyjevom ekspertizom kao vodećeg proizvođača automobila i električnih vozila nastati partnerstvo koje će stvoriti put za proizvodnju putničkih vozila budućnosti, komentirao je Robin Li, jedan od suosnivača i CEO Baidua.

Slika nije dostupna Blizu smo prijelomne točke automobilske industrije

Baidu već godinama razvija vlastiti softver za autonomnu vožnju te je nedavno predstavio flotu tzv. robotaksija, a razvoj e-vozila samo je još jedan korak u pokušaju osvajanja automobilskog tržišta. Time kreću putem Alibabe, koja je prošle godine najavila proizvodnju vlastitih električnih vozila koje će razvijati u suradnji s državnom kompanijom SAIC Motor. Planove za električna vozila u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu imaju i brojne druge kompanije – od Didija do Xpenga, Li Auta, NIO-a itd.

Izvor: Tech Crunche
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti