Kreatori sada mogu stvarati i prodavati NFT-e putem Instagrama

Test je na početku ograničen samo na određene kreatore u SAD-u, a s vremenom bi ta opcija trebala biti dostupna i na drugim tržištima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.11.2022. / 16:16

NFT na Instagramu (Foto: Meta)

Kada su krajem prošle godine iz Instagrama najavili kako rade na značajkama za implementaciju NFT-a u svoju društvenu mrežu, svijet je bio potpuno drukčije mjesto. Prije manje od godinu dana nitko nije spominjao rat u Ukrajini i sve probleme povezane s njim, a mnogi su investitori bili pod utjecajem kriptogroznice, ali i groznice NFT-a.

NFT, ilustracija Tržište NFT-a i dalje u velikom padu: Više se ne plaća stotine tisuća dolara za virtualne kuće i brodove

Milijuni su uloženi (neki smatraju i bačeni) na virtualne kuće, brodove, prve tvitove i drugi oblik digitalnog sadržaja, no iz današnje perspektive, mnoge se transakcije čine kao promašena investicija.

Iako su investitori danas puno oprezniji u ulaganja u NFT, perspektiva takvih nezamjenjivih tokena puno je veća od npr. kupovine prvog tvita i onda pokušaja da se on proda po puno većoj cijeni. Naime, NFT omogućuje potvrdu vlasništva nad digitalnom imovinom, što bi moglo biti od velike važnosti u budućnosti, pogotovo u metaversu, ako ta ideja zaživi u svom punom potencijalu.

A taj potencijal NFT-a želi iskoristiti, dakle, i Instagram te je ova kompanija najavila kako će kreatori s ove mreže uskoro dobiti mogućnost stvaranja i direktne prodaje vlastitih NFT-a na Instagramu, ali i izvan njega. Kako bi im u tome pomogli, Meta je predstavila i skup alata putem kojih će se moći izrađivati takvi nezamjenjivi tokeni i putem kojih će se prodavati.

Prodaja će biti moguća direktno putem Instagrama korištenjem opcije kupovine unutar aplikacija za iOS, odnosno Android. Instagram, barem na početku, neće uzimati proviziju za transakcije, no ne treba sumnjati da o tome razmišljaju jednom kada se na njihovoj platformi počne okretati ozbiljniji novac.

Na početku, ova opcija testirat će se među manjom grupom kreatora u SAD-u te će se testiranje s vremenom proširiti i na druga tržišta.

NFT Kakva promašena investicija: Platio prvi tvit skoro 3 milijuna dolara, a sad ga može prodati za - 132 dolara

Pored ovog noviteta, iz Instagrama su najavili širenje pretplata na sve kreatore u SAD-u s kojim pretplatnici dobivaju pristup nekom ekskluzivnom sadržaju te dodatnu mogućnost zarade u obliku zvjezdica (Stars) putem kojih kreatori mogu zarađivati novac od svojih pratitelja direktno putem Reelsa te videozapisa uživo i na zahtjev.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti