LG predstavio nove modele televizora, ali i ojačao njihovu interaktivnu stranu

Televizor više nije pasivan dio doma, već uz interaktivne značajke postaje njegovo središte.

Martina Čizmić | 05.01.2022. / 10:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 LG Electronics je uoči sajma CES 2022. predstavio je svoje nove televizore s tehnologijama za obradu slike i poboljšanim webOS-om koji donosi još pametnije značajke i usluge

LG OLED TV do sad je dobio osam CES-ovih nagrada, a glavna karakteristika ove linije televizora su samoosvjetljujući pikseli koji se mogu uključiti i isključiti pojedinačno za postizanje savršene crne, prirodnih boja i beskonačnog kontrasta. OLED ne traži pozadinsko osvjetljenje, tanji je i lakši od svake druge tehnologije displeja, što omogućava stvaranje različitih oblika, kao što su savitljivi televizori i sa zaslonom na izvlačenje.

Ove su godine predstavljeni televizori opremljeni tehnologijom OLED evo koja se nalazi u G2 i odabranoj seriji C2 te pruža veću svjetlinu prikaza za ultrarealistične slike s visokom jasnoćom i detaljima. Tehnologija Brightness Booster omogućava televizorima serije G2 da isporučuju još više svjetline kroz poboljšano rasipanje topline i napredniji algoritam3, a pokreće ih novi LG-ev inteligentni procesor α (Alpha) 9 Gen 5.

Slika nije dostupna Musk o Metaversu: Da, možete staviti televizor na nos, ali nisam siguran da će vas to uvesti u "metaverse"

LG-eva serija G2 za 2022. godinu ima 83-inčni model i prvi OLED model na svijetu od 97. LG-eva serija C2 nudi najrazličitiji izbor veličina zaslona i to ukupno šest za 2022. godinu: prvi OLED TV na svijetu od 42 inča, idealan za gaming na konzolama i računalima te televizore od 48, 55, 65, 77 i 83 inča. Ova serija OLED TV-a ima tanje okvire za uranjajuće iskustvo gledanja te televizorima daje elegantniji dizajn.

Kod većine LG-evih novih TV modela, α 9 Gen 5 koristi duboko učenje kako bi poboljšao upscaling performanse i dao slikama na zaslonu trodimenzionalnu kvalitetu tako što se prednji i pozadinski elementi razlikuju jedan od drugog. Procesor α9 Gen 5 također proširuje mogućnosti LG-eve značajke AI Sound Pro kako bi pružio realističniji zvuk, omogućavajući ugrađenim zvučnicima televizora da proizvode virtualni 7.1.2 surround zvuk.

Najnovija verzija Smart TV platforme pojednostavljuje korisničko iskustvo na novim LG-evim televizorima, pružajući maksimalnu udobnost i lakše otkrivanje sadržaja. LG-ev webOS 22 uvodi osobne profile kako bi korisnici mogli uživati u prilagođenijem iskustvu gledanja. Sa svakim profilom korisnici mogu postaviti brzi pristup svojim omiljenim streaming uslugama, dobiti prilagođene preporuke sadržaja na temelju povijesti gledanja i primati upozorenja u stvarnom vremenu kako bi bili u tijeku s omiljenim sportskim emisijama. U profile se korisnici mogu prijaviti iz TV preglednika ili s pametnog telefona s NFC Magic Tapom. Gledatelji također mogu preslikati sadržaj s jednog TV-a na drugi u domu koristeći Room To Room Share, što omogućava gledanje kabelskog ili satelitskog sadržaja na drugom TV-u putem Wi-Fi veze bez dodatnog set-top-boxa.

Slika nije dostupna Nova dimenzija gledanja televizije: Japanski profesor osmislio televizijski ekran koji prenosi - okuse

Također, novitet za 2022. godinu, Always Ready pretvara LG TV u medijski displej kad se ne koristi - zaslon tako postaje digitalno platno za izlaganje umjetničkih djela, praćenje vremena ili reprodukciju glazbe.

Nadogradnja ThinQ AI omogućava korisnicima glasovnu kontrolu i kompatibilnost s drugim ThinQ uređajima, ali nudi i podršku za Matter, novi industrijski standard za sigurniji i jednostavno povezani pametni dom koji će omogućiti LG-evim televizorima da rade kao kontroler za povezane uređaje.

Paneli koji se nalaze u OLED linijama za 2022. godinu certificirani su od globalne agencije za testiranje proizvoda Intertek za 100 posto vjernosti boja i 100 posto volumena boja.  Svi LG-evi OLED televizori za 2022. certificirani su od strane TÜV Rheinland i Underwriters Laboratories za sliku bez treperenja te da nemaju odsjaj od strane UL-a. LG-eve OLED panele također je prepoznao TÜV Rheinland za nisku razinu emitiranja plavog svjetla i prvi su u svijetu koji ispunjavaju zahtjeve za nisku emisiju plavog svjetla Eyesafea, američke agencije za zdravstvene standarde. 

LG je predstavio i prvi OLED televizor koji je kompatibilan s tehnologijom NVIDIA G-SYNC te prvi 8K OLED TV koji demonstrira 8K gaming s grafičkim karticama serije NVIDIA GeForce RTX 30. S vremenom odaziva od 1 milisekunde, niskim ulaznim kašnjenjem i do četiri HDMI priključka koji podržavaju višestruke značajke HDMI 2.1, te uz podršku za NVIDIA GeForce NOW i Google Stadia, cloud platforme za gaming i povezivanje preko kompatibilnog kontrolera, zabava može početi.

Slika nije dostupna Veličina je važna? Ima dijagonalu veću od 8 metara i stoji skoro 11 milijuna kuna

Izbornik Game Optimizer omogućava brzi pristup novom načinu rada Dark Room koji prilagođava svjetlinu zaslona za bolje gaming iskustvo kada su svjetla isključena. Postavke za G-SYNC Compatible, FreeSync Premium i varijabilnu brzinu osvježavanja (VRR) lako su dostupne iz Game Optimizera. Osim toga, novi sportski način rada pridružuje unaprijed postavljene postavke za pucačinu u prvom licu, igre uloga i strateške igre u stvarnom vremenu, pružajući više detalja za što realnije iskustvo.

Uz LG-evu vlastitu tehnologiju Quantum Dot NanoCell, nova linija QNED televizora nudi vrhunsku reprodukciju boja sa 100-postotnim volumenom boja. Isporučujući bogate i autentične boje u najsvjetlijim i najtamnijim scenama zahvaljujući LG-evoj tehnologiji Precision Dimming. Svi modeli počevši od serije QNED90 certificirani su za 100-postotnu postojanost boja tako da gledatelji svaki put vide istu, visokokvalitetnu sliku, čak i pod različitim kutovima gledanja.

Da televizor nije samo uređaj na kojem se gleda omiljeni program, već postaje zaista interaktivan, pokazuju nove usluge koje su predstavljene. Tako aplikacija LIVENow nudi pristup online koncertima, emisijama, sportskim i drugim vrhunskim live događajima u kojima korisnici mogu aktivno sudjelovati. 

1M HomeDance aplikacija je stvorena u suradnji s 1MILLION Dance Studiom, jednim od najpopularnijih koreografskih timova K-Popa te nudi širok izbor tutorijala koji korisnicima pomažu usavršiti svoje plesne pokrete. Korisnici mogu provjeriti svoju formu uz način rada Camera dok plešu zajedno s profesionalnim koreografima ili se odmoriti i gledati svoje omiljene plesne isječke.

LG Fitness zdravstvena je platforma pomoću koje korisnici mogu razviti naviku zdravijeg načina života kod kuće. Tako mogu pronaći idealan plan vježbanja na temelju preporuka sustava ili kreirati vlastiti odabirom raznih opcija kao što su brzi HIIT, istezanje cijelog tijela ili vođenu meditaciju. Praćenje aktivnosti i napretka moguće je na nadzornoj ploči aplikacije.

Kao prva zdravstvena TV usluga na LG-evim televizorima, Independa ima intuitivno sučelje koje korisnicima olakšava pokretanje video poziva s njegovateljem ili jednostavan pristup izborniku relevantnih profesionalnih usluga. Pop-up obavijesti obavještavaju kada netko zove, a osobni alarmi mogu se postaviti za više podsjetnika. Sve obavijesti i upozorenja integrirani su u sustav webOS, tako da su uvijek pri ruci. Profesionalne usluge dostupne na Independi uključuju Dentulu (online stomatološke konzultacije), Capital Rx (platformu za popuste u ljekarnama), Coverdell (pogodnosti stomatološkog osiguranja), WebMD (medicinsko edukativne videozapise) i Sprio100 (programe fitnesa za osobe starije životne dobi).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti