Mars svakih 2,4 milijuna godina čini nešto neočekivano dubokim oceanima na Zemlji

Novo istraživanje produbljuje znanstveno razumijevanje složenih interakcija koje oblikuju Zemljinu klimu, nudeći jedinstvenu perspektivu o utjecaju rasporeda planeta na duboke oceanske struje.

Branimir Vorša | 13.03.2024. / 13:12

Mars
Mars (Foto: Getty Images)

Nedavna znanstvena analiza geoloških zapisa dubokog mora otkriva kozmički ples između Zemlje i Marsa koji utječe na cikličke promjene u dubokim oceanskim strujama koje se događaju svaka 2,4 milijuna godina.

Geoznanstvenica Adriana Dutkiewicz sa Sveučilišta u Sydneyju naglašava tu vezu. Postoji samo jedan način da ih objasnimo: one su povezane s ciklusima u interakcijama Marsa i Zemlje koji kruže oko Sunca, pojašnjava Dutkiewicz.

Rover Perseverance u krateru Jezero Misija uspjela: NASA-in rover Perseverance potvrdio postojanje drevnih jezerskih sedimenata na Marsu

Novi, iznenađujući uvidi

Otkriveni astronomski "veliki ciklus" rezultat je analize poravnanja orbita Zemlje i Marsa. To otkriće, iako nije povezano s trenutačnim antropogenim klimatskim promjenama, ukazuje na to da vrhunac ciklusa odgovara povećanom Sunčevu zračenju i toplijoj klimi na Zemlji.

Suprotno prevladavajućem uvjerenju da bi zagrijavanje klime rezultiralo manje aktivnim dubokim oceanom, novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications dovodi u pitanje tu ideju. Znanstvenici, na čelu s Dutkiewicz, ispitali su 293 dubinske bušotine širom svijeta, identificirajući 387 pukotina u sedimentu tijekom proteklih 70 milijuna godina. Iznenađujuće, ti su se prekidi uskladili s poznatim razdobljima toplije klime, uključujući paleocensko-ocenski toplinski maksimum prije otprilike 56 milijuna godina.

Utjecaj globalnog zatopljenja na duboki ocean upitan?

Studija zapravo otkriva potencijalnu vezu između Marsa i Zemljine klime, nudeći alternativnu perspektivu čimbenika koji doprinose značajnom zagrijavanju.

Mars, ilustracija Mars nije samo pust i hladan svijet? Novi podaci pokazuju vulkansku aktivnost koja je možda i danas prisutna

Gravitacijska polja planeta u Sunčevu sustavu isprepliću se jedna s drugima i ta interakcija, nazvana rezonancijom, mijenja planetarni ekscentricitet, mjeru koliko su njihove orbite blizu kružnim, pojašnjava geofizičar Dietmar Müller.

Štoviše, istraživanje dovodi u pitanje pretpostavke o utjecaju globalnog zatopljenja na duboku oceansku cirkulaciju, sugerirajući da bi topliji oceani mogli održavati snažniju duboku cirkulaciju.

Naši podaci o dubokom moru koji obuhvaćaju 65 milijuna godina sugeriraju da topliji oceani imaju snažniju duboku cirkulaciju, kaže Dutkiewicz.

Taj uvid implicira potencijalnu otpornost oceana, čak i ako se Sjevernoatlantska meridijanska obrtajuća struja (glavna morska struja u Atlantskom oceanu) uspori ili zaustavi.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti