Meta uklonila "deepfake" video ukrajinskog predsjednika: Loše je napravljen i lako ga je prepoznati

Lažni video je najvjerojatnije napravljen pomoću "deepfake" tehnologije, što će, ako bude potvrđen, biti prvi incident takve vrste tijekom rata u Ukrajini.

Hina | 17.03.2022. / 08:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Voditelj službe za sigurnosne protokole u Meti, tvrtki u čijem su vlasništvu Instagram i Facebook, izjavio je da su primjetili i uklonili lažnu video objavu u kojoj ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij poziva svoje vojnike na kapitulaciju.

Lažni video je najvjerojatnije napravljen pomoću "deepfake" tehnologije, što će, ako bude potvrđen, biti prvi incident takve vrste tijekom rata u Ukrajini.

Slika nije dostupna Kina uvodi stroga pravila za deepfake tehnologiju, želi da promiče socijalističke vrijednosti

Naša ekipa je identificirala i uklonila 'deepfake' video koji prikazuje predsjednika Zelenskija kako objavljuje izjavu koju nikada nije dao. Pojavio se na kompromitiranoj mrežnoj stranici i potom se proširio internetom, objavio je na Twitteru Nathaniel Gleicher te dodao:

Brzo smo pregledali i uklonili taj video jer krši naš pravilnik protiv zavaravajućih i manipulirajućih medija, a na to smo upozorili i ostale na našim drugim platformama.

 

Lažni video u kojem Zelenskij govori ljudima da polože oružje, loše je napravljen i lako ga je prepoznati.

Slika nije dostupna Microsoft predstavio svoj alat za borbu protiv "deepfake" sadržaja

Sve je veća zabrinutost zbog mogućeg korištenja "deepfake" tehnologije u svrhu manipulacije i utjecaja na mišljenje javnosti. Iako ovaj lažni video ne bi trebao imati značajan utjecaj, mogao bi biti pokazatelj onoga što bi se moglo češće događati u nadolazećem razdoblju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti