Meta uvodi ograničenje: Želite da vam platimo za objavljene vijesti? Nećemo ih prikazivati

Zakon bi trebao stupiti na snagu za šest mjeseci, no dostupnost vijesti na Facebooku i Instagramu za kanadske korisnike, kako najavljuju iz Mete, biti će ukinuta i prije.

Martina Čizmić | 23.06.2023. / 12:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Korisnici Facebooka i Instagrama u Kanadi mogli bi se neugodno iznenaditi nedostatkom vijesti na svojim profilima. Naime, iz Mete su poručili kako će početi ograničavati vijesi na svojim platformama u Kanadi, nakon što je kanadski parlament usvojio zakon o online vijestima kojeg iz Mete nazivaju "kontroverznim".

Zakon predviđa da velike internetske platforme, u kakve se ubrajaju i Metine društvene mreže, plaćaju kompenzaciju medijima za sadržaj objavljen na društvenim mrežama. U prijevodu, Meta bi izdavačima za svaku vijest objavljenu na Facebooku i Instagramu, trebala platiti.

Australska medijska kuća Australci zadovoljno trljaju ruke: Prisilili su internetske divove da plaćaju za medijski sadržaj, a sad takav princip žele još proširiti

Iz Mete su kanadski zakon nazvali "temeljito manjkavim zakonodavstvom koje zanemaruje rad njihovih platformi".

Zakonodavni okvir koji nas prisiljava da plaćamo za poveznice ili sadržaj koji ne objavljujemo, a koji nije razlog zbog kojeg velika većina ljudi koristi naše platforme, nije ni održiv ni izvediv, rekao je glasnogovornik Mete za Reuters.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da Meta ovako reagira na uvođenje sličnih zakona. Još je 2021. godine, nakon što je sličan zakon uveden u Australiji, tamošnjim korisnicima bilo zabranjeno dijeljenje i čitanje vijesti na Facebooku, a brojni su profili medijskih kuća ostali bez svojih objava. Situacija se normalizirala nakon što su se iz Mete dogovorili s australskom vladom.

Facebook Ipak se dogovorili: Australci promijenili sporni zakon, Facebook ponovno dopustio medijski sadržaj

Iz kanadske vlade poručili su da je zakon o internetskim vijestima neophodan "kako bi se povećala pravednost na kanadskom tržištu digitalnih vijesti" i kako bi se novinskim organizacijama koje se bore omogućilo da "osiguraju poštenu naknadu" za vijesti i poveznice koje se dijele na platformama. Prema nekim procjenama, medijske kuće mogle bi godišnje dobiti oko 329 milijuna kanadskih dolara (oko 250 milijuna američkih dolara).

Zakon bi trebao stupiti na snagu za šest mjeseci, no dostupnost vijesti na Facebooku i Instagramu za kanadske korisnike, kako najavljuju iz Mete, biti će ukinuta i prije nego zakon stupi na snagu.

I Google se oglasio oko novog kandskog zakona. U izjavi su istaknuli kako je kanadski zakon širi od onih donesenih u Australiji i Europi te da pretpostavlja plaćanje naknade za sve poveznice na vijesti prikazane u rezultatima pretraživanja. Čak i one koje ne vode na same medijske stranice. Stoga, predlažu da se zakon revidira kako bi se plaćalo prikazivanje sadržaja vijesti, a ne sama poveznica te da na tu naknadu imaju samo tvrtke koje vijesti proizvode pridržavajući se novinarskih standarda.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti