Microsoft je donio radikalnu odluku: Nakon gotovo 30 godina, ove aplikacije više neće biti u Windowsima

Prvi se put pojavila s Windowsima 95, a posljednjih ju je godina koristilo sve manje ljudi.

Martina Čizmić | 04.09.2023. / 13:52

Windows 11 (Foto: Microsoft)

Microsoft je u nekoliko navrata, u novijim verzijama svog operativnog sustava, ukloniti neke od popularnih aplikacija. Neke je uspio, no neke su korisnici "spasili" jer su zahtjevali njihov povratak.

Posljednja u nizu aplikacija koja se našla na listi za odstrjel popularni je WordPad. Ova mala aplikacija mnogima je bila omiljeno mjesto za pisanje tekstova jer je puno jednostavnija od Microsoft Worda i drugih sličnih uredskih paketa.

No, morat će pronaći alternativu.

Naime, Microsoft je objavio kako u budućim izdanjima Windowsa ova aplikacija, koja se prvi put pojavila još davnih 1990-ih godina, s Windows 95, a nije bila ažurirana od Windowsa 8, više neće postojati.

Windows 11 Microsoft uklanja svog glasovnog asistenta iz Windowsa: Dolaze neki novi "dečki"

Aplikacija je dobila nekoliko redizajna, ponajviše s lansiranjem Windowsa 7 koji je uveo Ribbon UI na vrhu. To korisničko sučelje je zatim ponovno ažurirano sa sustavom Windows 8, ali to je bio zadnji put da je WordPad primio neke veće promjene.

Budući da je prošlo više od desetljeća otkako je aplikacija zadnji put dobila ikakvu pažnju Microsoftovih developera, ne iznenađuje najava njenog uklanjanja. Aplikacija nije imala puno smisla dugi niz godina, posebno s obzirom na to da je Word dostupan besplatno na internetu, a Notepad ažuriran modernim dizajnom i novim značajkama na Windows 11.

Microsoft ne kaže kada će točno WordPad biti uklonjen, ali vjerojatno će se to dogoditi na vrijeme za sljedeću glavnu verziju Windowsa , čija se isporuka očekuje krajem 2024.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti