Microsoft pokreće online trgovinu igara za Androide i iOS

Online trgovina na početku neće biti dostupna kao posebna aplikacija, već samo na webu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.05.2024. / 10:06

Xbox (Foto: Microsoft)

Microsoft je posljednjih godina uložio veliki novac na tržište videoigara, uključujući i najveću akviziciju u povijesti ove industrije - preuzimanje Activision Blizzarda koja je stajala nešto manje od 70 milijardi dolara. Njihovi gamerski planovi, među inim, uključuju i online Xbox trgovinu videoigara za mobilne uređaje na kojima će korisnici moći preuzeti Microsoftove igre, ali i igre trećih strana.

Haaland Erling Haaland veliki je obožavatelj "Clash of Clansa", a sada je postao lik u ovoj popularnoj igri

Takvu trgovinu, kako je na Bloombergovom Technology Summitu najavila Sarah Bond iz Microsofta, predstavit će u srpnju ove godine, a bit će namijenjena korisnicima Androida i Appleovih uređaja. Iz ove tehnološke kompanije već su spominjali takvu trgovinu s igrama koja će biti alternativa App Storeu i Googleovom Play Storeu te sada napokon znamo kada će je predstaviti.

Ipak, s obzirom na to da Apple i Google imaju različita ograničenja, ta trgovina, barem na početku, neće biti dostupna kao posebna aplikacija putem koje će se moći pretraživati i preuzimati igre, već će Microsoft, kako je naglasila Bond, početi na webu. To znači da će joj korisnici pristupati putem internetskih preglednika poput Chromea i Safarija, ali još nije poznato na koji će se način preuzimati na same uređaje.

Naime, osim što Apple do sada nije omogućio korištenje alternativnih trgovina aplikacija na svojim uređajima, nije bilo moguće niti preuzeti aplikacije trećih strana na iPhone i iPad. Ta se situacija mijenja u Europi, no zbog pritiska regulatora, ne zbog Appleove želje da korisnicima omoguće alternativu i veće iskustvo prilikom preuzimanja aplikacija.

Gamer Gameri u iščekivanju: Neki su već najavili da će uzeti godišnji odmor ili bolovanje kako bi mogli igrati igru desetljeća

Kako je to sada na iOS-u moguće samo na europskom tržištu, ekipa iz Microsofta za početak se odlučila na web-verziju svoje online trgovine, no dugoročno se nadaju kako će njihova trgovina biti dostupna kao službena aplikacija: Konačni cilj je ponuditi pravu alternativnu ponudi Applea i Googlea, zajedno s podrškom za treće strane, no čini da smo daleko od toga, objasnila je Bond.

Microsoft više ne želi čekati pa će zato “početi na webu” i korisnicima omogućiti iskustvo dostupno na svim uređajima i u svim zemljama i neovisno o zatvorenim ekosustavima. Za početak na njihovoj online trgovini bit će dostupni naslovi poput Candy Crush i Minecraft, a naknadno će, dakle, biti dostupne i igre trećih strana.

Izvor: 9to5Google

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti