Može li geliranje noktiju pod UV lampama izazvati rak? "Povezanost mogu navesti samo kod jedne svoje pacijentice"

Sve se više priča o tome je li odlazak na geliranje noktiju pod UV lampama štetan. O tome se pišu i objavljuju znanstveni radovi. Kolika je opasnost i što na sve kažu dermatolozi, vlasnici salona, ali i žene koje svaki mjesec odlaze urediti nokte? Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

DNEVNIK.hr | 27.03.2023. / 21:42

Galerija

Koja žena ne voli imati uredne i lijepo nalakirane nokte? Uređivanje noktiju - bilo gelom ili trajnim lakom, postala je normalna stvar, a posljednjih godinu dana to radi i gospođa Jasminka. 

Pitanje je što nije štetno, sve je štetno u velikim količinama, je li tako? Ja to radim jedanput mjesečno i smatram da nije štetno, mi žene možemo si to jednom mjesečno priuštiti, poručila je. 

Istraživanja su pokazala da postoji određeni rizik razvoja melanoma nokta kod onih koji koriste UV lampe. No taj je rizik vrlo malen. Ivana je vlasnica kozmetičkog salona i ima klijente različite dobi - i tinejdžerice i starije gospođe.

Neven Ljubičić u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Ova je zloćudna bolest najučestalija u Hrvatskoj: Stručnjak otkriva koji su simptomi, ali i poručuje - "Danas od toga nitko ne bi smio umrijeti"

Naravno, ako mi netko pokaže neku zabrinutost, svakako bih preporučila da može uzeti rukavice bez prstiju, što isto tako štiti, ili da namaže kremu koju ja isto tako mogu ponuditi, rekla je reporterki Dnevnika Nove TV Valentini Baus.

Isto to kažu i stručnjaci. Melanom u području nokta iznimno je rijedak. Međutim, u Klinici za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice imaju iskustva s takvim pacijentima, kaže voditeljica odjela za dermatološku onkologiju Marijana Buljan.

Baš povezanost s korištenjem UV lampe mogu navesti samo kod jedne svoje pacijentice koja je više godina redovito gelirala nokte i tada se koristila UV lampa i stvarno - kod nje se razvio melanom u području nokatne jedinice.

Evo što kaže o provedenim istraživanjima o toj temi.

Kontracepcijske pilule Kakva je povezanost kontracepcijskih pilula i raka dojke: Objavljeni rezultati nove studije

Istraživanja pokazuju da su potrebna višestruka izlaganja da bi UV lampe za nokte predstavljale značajan rizik. Međutim, mi svakako ne preporučujemo da se nokti cjeloživotno i dugogodišnje izlažu, objasnila je.

Odnosno, potreban je oprez jer nisu samo nokti i koža oko njih izloženi UV lampama, već i prsti i gornji dio šake, pa ne bi bilo loše da se taj dio zaštiti kremom s faktorom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti