Može li nova Zuckerbergova mreža zaista ugroziti Muskov X?

U posljednje vrijeme zabilježen je veći rast broja korisnika u odnosu na rast broja korisnika platforme X.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2024. / 14:13

Threads (Foto: Afp)

Nakon Muskova preuzimanja Twittera koji je platio 44 milijarde dolara, činilo se kako se kola za tu društvenu mrežu velikom brzinom kreću nizbrdo. Dio korisnika najavio je bojkot i okretanje alternativama, dio oglašivača pauzirao je i prekinuo s oglašavanjem na toj mreži, a mnogi zaposlenici ostali su bez posla. Bila je to idealna situacija za konkurente koji su pokušali iskoristiti probleme s Twitterom i uzeti što veći dio korisnika toj mreži.

Threads Zuckerberg otkrio koliko korisnika ima njegova alternativa platformi X

Iako situacija s platformom X (Musk je umirovio ime Twitter i zamijenio ga s X-om) i dalje nije idealna jer se dio oglašivača nije vratio na tu mrežu, a procijenjena vrijednost tvrtke se prilično strmoglavila, broj njenih korisnika i dalje je velik te je i dalje riječ o mnogima omiljenoj i glavnoj mreži za komunikaciju i komentiranje svakodnevice.

Većina alternativa Twitteru/X-u koja se s vremenom pojavila nije uspjela privući previše pažnje, odnosno korisnika, sve dok Zuckerberg nije predstavio Threads. U kratko vrijeme ta je aplikacija premašila 100 milijuna korisnika, no većina njih, nakon što ju je isprobala, od nje je odustala. S vremenom se broj korisnika ustabilio, a kako pokazuje statistika o preuzimanjima aplikacija, u posljednje je vrijeme u konstantnom rastu. Od posljednjeg mjeseca prošle godine taj se rast ubrzao te je i do dva do tri puta veći u odnosu na broj preuzimanja društvene mreže X. Naravno, jedan od razloga za to jest i što X ima puno veći broj korisnika pa je i manji broj potencijalno novih korisnika, no riječ je o trendu koji ipak pokazuje porast interesa za Threadsom.

Osim rasta Threadsa, zabilježen je i skroman rast ostalih konkurenata platformi X poput Mastodona i Bluskya, kako je riječ o decentraliziranim mrežama, podatke o broju njihova preuzimanja ipak je teže za pratiti.

Telefonski poziv, ilustracija Halo, Musk! Sad vas netko može nazvati i preko platforme X

Threads se, dakle, pokazao kao najozbiljniji konkurent platformi X. Iako je jasno kako ne treba očekivati da će ova Zuckerbergova mreža u nekoj bližoj budućnosti zaprijetiti Musku, na TechSpotu kažu kako je Threads u manje od godinu dana premašio četvrtinu broja aktivnih korisnika platforme X, što su i više nego respektabilne brojke.

Kao jedan od problema i to velikih, kako za platformu X, tako i za Threads, spominju se botovi. S obzirom na to da je teško zaključiti koliki je njihov broj, tako je i teško znati konkretan broj pravih korisnika Muskove i Zuckerbergove platforme. Zbog sve većih problema s botovima i Threads i društvena mreža X u posljednje su vrijeme povećali napore kako bi smanjili njihov broj i aktivnosti.

Izvor: Tech Spot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti