Muka vam je tijekom vožnje automobilom? Apple ima odlične vijesti za vas

Dok neki u putovanjima uživaju, drugima ona predstavljaju stres jer im se od vožnje automobilom, autobusom ili brodom povraća.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.05.2024. / 13:20

Mučnina u autu (Foto: Getty Images)

Za one kojima je muka ili im se povraća tijekom vožnje automobilom, autobusom ili brodom svako putovanje može biti prilično stresno. Čak i onima koji inače nemaju problema tijekom vožnje, ako u automobilu krate vrijeme gledajući u ekrane, može postati muka i zavrtjeti im se u glavi. Iako postoje različite tablete za ublažavanjem simptoma, niti to uvijek ne pomaže.

Šok Korisnici iPhonea u šoku: Na telefonima im se ponovno pojavljuju izbrisane intimne fotografije

Ovaj tjedan Apple je najavio nove opcije pristupačnosti koje će s nadolazećim verzijama iOS-a i iPadOS-a postati dostupne korisnicima iPhonea i iPada, a među inim, među tim opcijama nalazi se i jedna nazvana “Vehicle Motion Cues”, odnosno opcija prikaza oznaka kretanja vozila. Ta su opciju Appleovi dizajneri i inženjeri smislili kako bi pomogli osobama kojima je muka u vožnji, pogotovo za one kojima je muka dok se voze i gledaju ekrane.

Iz Applea se, kako su objasnili na svojim stranicama, pozivaju na rezultate nekih istraživanja prema kojima je uzrok takvih problema u vožnji sukob osjetila između onog što osoba i vidi i osjeća, zbog čega dio putnika ne može gledati u ekrane dok sjede u vozilu koje se kreće.

Rješenje za taj problem Apple vidi u prikazu oznaka kretanja vozila - tijekom vožnje na ekranu iPhonea prikazane su točkice smještene uz rubove koje se pomiču u obrnutom smjeru u odnosu na sam automobil. Dakle, kada vozilo ubrzava, točkice idu prema nazad, odnosno dole, kada ide unatrag, točkice idu naprijed, a kada automobil skrene lijevo, točkice idu u desnu stranu itd. Kako to izgleda u praksi, pogledajte na Appleovim stranicama.

Korisnici ovu opciju mogu automatski uključiti na svojim uređajima, tako da oni prepoznaju kada se nalaze u automobilu i u tom slučaju točkice će se same pojaviti na ekranu ili mogu manualno aktivirati opciju kada sjednu u automobil. Kako će to izgledati u praksi, odnosno koliko će pomoći osobama koji imaju problema tijekom vožnje, tek ćemo saznati. Ovu opciju na iPhoneu očekujemo u sklopu iOS-a 18, nove verzije operativnog sustava koja bi trebala postati dostupna nakon predstavljanja sljedeće generacije Appleovih telefona, što očekujemo negdje za 4 mjeseca.

Tim Cook Apple u ofenzivi: Zaposlili su brojne stručnjake iz Googlea i pokrenuli tajnovitu AI kompaniju u Švicarskoj

Osim ove opcije, Apple je predstavio još nekoliko opcija za pristupačnost, uključujući i opciju praćenja pogleda na iPhoneu i iPadu koja će osobama s tjelesnim invaliditetom omogućiti kontrolu uređaja pogledom. Ta je opcija bazirana na umjetnoj inteligenciji i prednjoj kameri te omogućuje navigaciju uređajima, interakciju s elementima te pomicanje sadržaja na ekranu gore ili dole samo s pogledom.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti