Musk reaktivirao korisnički račun kontroverznog američkog teoretičara zavjera na platformi X

Nakon provedene blitz ankete tijekom proteklog vikenda, korisnički račun kontroverznog američkog teoretičara zavjera Alexa Jonesa reaktiviran je na platformi X.

Branimir Vorša | 11.12.2023. / 11:25

Alex Jones
Alex Jones (Foto: Afp)

U iznenađujućem potezu, Elon Musk reaktivirao je korisnički račun kontroverznog američkog teoretičara zavjere Alexa Jonesa na platformi X (bivši Twitter). Musk je tijekom proteklog vikenda proveo anketu, s rezultatom u kojem je 70 posto sudionika glasalo za Jonesovo vraćanje na X, što je navelo Muska ranije navedeni potez.

"Narod je rekao..."

Alex Jones Musk proveo novu "blitz" anketu: Vraća li se američki teoretičar zavjera Alex Jones na X?

Narod je rekao i tako će biti, rekao je Musk i Jonesov korisnički račun je vraćen.

Muskova odluka izaziva zabrinutost kod oglašivača koji su napustili X zbog zabrinutosti da se govor mržnje pojavljuje uz njihove oglase. Jones, poznat po tome što je pucnjavu u školi Sandy Hook iz 2012. nazvao prevarom, dobio je i zabranu emitiranja svoje emisije Infowars još 2018. godine.

Musk, koji se identificirao kao apsolutist slobode govora, brani svoj najnoviji kontroverzni potez kao stav za zaštitu prava, slažući se s izjavom korisnika da su stalne zabrane računa suprotne slobodi govora.

Potpuni Muskov zaokret

Unatoč Muskovom prijašnjem nevoljkosti da dopusti Jonesu povratak na platformu X, izjavio je da će Community Notes, X-ova usluga za provjeru činjenica, brzo ispraviti sve obmanjujuće Jonesove objave. Ovo označava značajan pomak za Muska, koji je prošle godine naveo smrt svog prvorođenog djeteta kao razlog zašto nije ranije reaktivirao Jonesov korisnički račun.

Nemam milosti prema bilo kome tko bi smrt djece koristio za dobitak, politiku ili slavu, tvitao je tada Musk.

Jones ima kudikamo veće brige od povratka na X

Platforma X (bivši Twitter) Dok oglašivači ponovno napuštaju platformu X, Musk najavljuje tužbe

Jonesovo opetovano poricanje pokolja u školi Sandy Hook dovelo je do tužbi od strane rodbine žrtava, što je rezultiralo sudskim presudama od gotovo 1,5 milijardi dolara. Unatoč pravnim posljedicama, Jones se žali, tvrdeći da je njegov govor zaštićen Prvim amandmanom američkog ustava.

Nova odluka šefa platforme X koincidira s Muskovim izazovima, jer su veliki brendovi poput Disneya i IBM-a obustavili oglašavanje na toj platformi, zabrinuti zbog oglasa koji se pojavljuju uz ekstremistički sadržaj. Musk, koji je podržao antisemitsku teoriju zavjere na platformi, ispričao se, ali je kritizirao i oglašivače, nazivajući njihove postupke "ucjenom".

Otkako je kupio (bivši) Twitter, Musk je vratio druge kontroverzne osobe, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, repera Yea i zastupnicu Marjorie Taylor Greene. Trump, koji je zabranjen nakon poticanja pobune na Capitol Hillu u Washingtonu, pokrenuo je svoju stranicu društvenih medija, Truth Social, s minimalnom aktivnošću na platformi X od svog povratka.

Izvor: AP
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti