Na Zemlju stiže nova snažna solarna oluja koja bi mogla potrajati dva dana

Na Zemlju stiže nova snažna solarna oluja, koja će zapaliti polarnu svjetlost, ali i potencijalno ugroziti satelite, GPS sustave i električne mreže.

Branimir Vorša | 10.10.2024. / 11:23

Solarna oluja, ilustracija
Solarna oluja, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nova solarna oluja pogoditi će Zemlju u četvrtak ujutro po američkom vremenu te pritom izazvati auroru (polarnu svjetlost), vidljivu možda čak sve do Alabame na jugu SAD-a, izvijestila je američka NOAA. Taj najnoviji događaj koronalnog izbacivanja mase (CME) koincidira s aktivnošću Sunca koje se približava vrhuncu svojeg 11-godišnjeg solarnog ciklusa, odnosno vremenu pojačane Sunčeve aktivnosti.

Sunce Sunce je izbacilo novu supersnažnu baklju prema Zemlji, stižu geomagnetske oluje i nove zapanjujuće aurore

U svibnju se Zemlja suočila s najjačim geomagnetskim olujama u posljednja dva desetljeća, koje su proizvele živahne aurore daleko južnije od Zemljinih polova. Trenutačna predviđanja su da će stići u četvrtak ujutro do podneva po istočnom američkom vremenu i možda se nastaviti sljedeći dan, rekao je Shawn Dahl iz NOAA-ina Centra za predviđanje svemirskog vremena tijekom brifinga.

Navedeni CME, koji se kreće brzinom od četiri milijuna kilometara na sat, potaknuo je upozorenje na geomagnetsku oluju razine 4 (G4), odmah ispod najviše razine G5, koja je zabilježena u svibnju. Konačna razina udara mogla bi fluktuirati, ali neće biti određena sve do nedugo prije udara, odnosno do kontakta sa satelitima u orbiti koji prate te aktivnosti.

Dahl je spomenuo da su Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) i tvrtke odgovorne za sjevernoameričku elektroenergetsku mrežu upozorene da poduzmu preventivne radnje ako je potrebno, posebno jer FEMA rješava druge krize, poput uragana Helene i uragana Miltona.

Izbacivanje koronalne mase "Savršena" Sunčeva oluja sprema se napraviti pravi spektakl na nebu

Geomagnetske oluje mogu poremetiti rad satelita, GPS sustave i radiokomunikacije. Izazvale su i nestanak struje u Švedskoj i Južnoj Africi, kao i štetu na visokonaponskim transformatorima. U svibnju je 5000 satelita zahtijevalo prilagodbu orbite zbog iznimno snažne geomagnetske oluje.

Američki stručnjaci kažu da će aurore biti vidljive u najmračnijim područjima, daleko od gradskih svjetala. Kamere ili telefoni mogu ih pritom snimiti čak i kada ljudsko oko ne može.

Izvor: Science Alert/AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti