Najavljena nova društvena mreža koja će biti kombinacija Twittera i YouTubea

Vocl će biti namijenjen prvenstveno konzervativcima i pristašama Donalda Trumpa koji su se nakon zabrana i blokada Twittera i drugih mreža okrenuli alternativama

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.03.2021. / 08:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Postoji li na prenapučenom tržištu društvenih mreža i komunikacijskih platformi mjesta za još jednu mrežu? Odgovor na to pitanje mogao bi dati izvršni direktor kompanije My Pillow Mike Lindell koji je ovaj tjedan najavio pokretanje nove društvene mreže koja će biti “kombinacija Twittera i YouTubea”. Za mrežu koju je najavio, a koja bi se trebala zvati Vocl, rekao je da je nešto što još niste vidjeli. Također, dodao je kako će biti namijenjena za tisak, radio i televiziju, no nije dao više detalja tako da samo možemo nagađati kako će izgledati takva mreža i kakve će joj biti mogućnosti.

Slika nije dostupna Kontroverzna mreža Parler ponovno je aktivna, ali nije dostupna korisnicima

Mike Lindell u američkoj javnosti poznat je kao veliki obožavatelj bivšeg predsjednika Trumpa, a zbog širenja dezinformacija o prijevari na prošlogodišnjim izborima blokiran je s Twittera. Zbog takvih zabrana i blokada profila, brojni Trumpovi pristaše i konzervativci popularne i poznate društvene mreže zamijenili su s alternativama poput Gaba i Parlera. Vocl bi se ipak trebao razlikovati od tih platformi, rekao je u ovotjednom intervjuu za američke medije Lindell i naglasio kako će korisnicima opet omogućiti slobodno iznošenje mišljenja.

Slika nije dostupna Odgovor zabranama velikih tehnoloških kompanija: Ultrakonzervativci i desničari imaju novu omiljenu društvenu mrežu

Zanimljivo je da razlog za razvoj Vocla nije vezan uz događajim vezana uz Trumpa, američke izbore te zabrane širenja teorija zavjera, QAnona i slično, već je razvoj te mreže počeo još prije četiri godine. Do sada još nitko nije investirao u mrežu te na njoj radi deset ljudi čiji je identitet nepoznat - zbog njihove sigurnosti. Također, nije otkrivena niti lokacija kompanije, a kako bi se izbjegle potencijalne blokade i zabrane, kao što se dogodilo Parleru, Lindell će koristiti vlastite servere.

Pokretanje ove društvene mreže najavljeno je do kraja ožujka ili početka travnja, a CEO kompanije koja će upravljati Vocl bit će upravo Lindell.

Izvor: The Hill
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti