Napravio alat koji "ljudima omogućuje da se odmore od Facebooka" i završio na sudu

Facebook mu je zabranio korištenje tog alata, ali i blokirao pristup svim Facebookovim servisima.

Martina Čizmić | 11.10.2021. / 13:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Developer Louis Barclay napravio je dodatak za internetski preglednik Unfollow Everything koji je, kako je sam rekao, trebao pomoći ljudima da manje koriste Facebook.

Naime, Unfollow Everything je dodatak za Google Chrome koji omogućuje korisnicima da deletiraju sve sa svog zida na Facebooku i to tako da prestanu pratiti prijatelje, grupe i stranice. To ne znači da više nisu prijatelji s njima, već samo da ne vide njihove objave.

Slika nije dostupna Studija otkrila što je potrebno da bi neka politička objava postala viralna na društvenim mrežama

Kako je napisao na Slateu, ako prestanete pratiti sve, vaš zid na Facebooku će biti - prazan.

To vam ostavlja slobodu da Facebook koristite bez zida, odnosno da ga prilagodite svojim željama prateći samo one prijatelje i grupe čije objave zaista želite vidjeti, istaknuo je Barclay te dodao kako se nakon toga vrijeme koje je provodio na toj društvenoj mreži dramatično smanjilo.

Gotovo preko noći, moja ovisnost o Facebooku postala je podnošljiva, dodao je Barclay.

Privukao je pozornost i znanstvenika sa Sveučilišta Neuchatel u Švicarskoj, koji su željeli iskoristiti Unfollow Everything u svojoj studiji o tome kako objave na zidu utječu na vrijeme provedeno na Facebooku i zadovoljstvo korisnika. Čak su i započeli zajedničku suradnju na studiji.

No, iako se brojnim korisnicima ideja o čistom zidu svidjela, Facebooku baš i nije. Stoga je Barclaya odvukao na sud i uručio mu pismo u kojem stoji da mora "prestati s distribuiranjem svog dodatka internetskom pregledniku". U prijevodu, mora ga ukloniti s interneta. Osim toga, zabranjen mu je pristup Facebooku i Instagramu te svim ostalim Facebookovim servisima.

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) Sudac naredio Facebooku da pronađu Zuckerbergovu bilježnicu s bilješkama iz - 2006. godine, sadrže ključne informacije za tužbu

Trajno su mi blokirali Facebook profil koji sam imao više od 15 godina i koji mi je bio primarni način komunikacije s obitelji i prijateljima diljem svijeta. Također su tražili da nikad više ne stvorim alat koji će komunicirati s Facebookom ili njegovim servisima na bilo kakav način, objasnio je Barclay.

Piše kako je ostao iznenađen, a čak se i njegovim odvjetnicima takav potez činio nevjerojatnim.

S obzirom na to da bi se sam morao boriti protiv Facebooka i, ako izgubi, podmiriti troškove koji bi mogli biti astronomski, Barclay je povukao jedini mogući potez - učinio je Unfollow Facebook nedostupnim.

To je loše za korisnike, ali i za Sveučilište Neuchatel koje ga više neće moći koristiti u svojoj studiji, istaknuo je Barclay te dodao kako Facebook sve češće koristi svoj položaj kako bi onemogućio korisnicima više kontrole nad podacima i načinom na koji se platforma koristi.

Facebookovo ponašanje nije samo anti-konkurentsko, ono je i anti-potrošačko. Zaključani smo u platformu jer je korisna, a onda nas onemogućava da odaberemo kako ju želimo koristiti. Ne samo kroz uništavanje alata kao što je Unfollow Everything, već i kroz visoko manipulativan dizajn i opcije koje platforma donosi. Gubitnik je korisnik, a trošak su milijarde sati provedenih na Facebooku, piše Barclay.

Slika nije dostupna Facebook usporedili s duhanskom industrijom: Znaju da je štetan i opasan,ali ništa nisu napravili da zaštite mlade

Na kraju je istaknuo kako bi zakonodavci i regulatori, ako ozbiljno misle zauzdati velike tehhnološke tvrtke, posebnu pozornost trebali posvetiti načinu na koji platforme onemogućavaju slobodu odabira pogotovo kroz uvjete korištenja.

Platforme ne bi smjele prijetiti tužbama i gašenjem računa istraživačima i developerima koji stvaraju alat koji jednostavno daje više mogućnosti odabira korisnicima. Koliko će ljudi zbog toga odustati od izrade svog alata?, napisao je na kraju Barclay dodavši da je barem, zbog svega što se dogodilo, njegova ovisnost o Facebooku, sad nestala.

Izvor: Slate

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti